I Love 69 Popgejů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
I Love 69 Popgejů
Základní informace
PůvodOstrava, Česko
Žánryelektronika
Aktivní roky2001 – současnost
Webhttp://ilove69popgeju.net
Některá data mohou pocházet z datové položky.

I Love 69 Popgejů je audiovizuálně performerská skupina z Ostravy. Vznikla v roce 2001 ve Valašském Meziříčí ve složení Jakub Adamec, Pavel Pernický a Zdeněk Vichr. Po přesunu do Ostravy v roce 2005 uskupení doplnil Petr Štark. Od roku 2007 jsou základními členy formace Jakub Adamec a Pavel Pernický, absolventi ateliéru Intermédií Petra Lysáčka na Ostravské univerzitě.

V letech 2005–2007 skupina provozovala galerii Strážná věž, která se nacházela ve sklepních prostorech pronajatého domu v Ostravě-Mariánských Horách, kde členové skupiny zároveň bydleli. Vlastním nákladem vydali v roce 2006 album As long as the Pump is pumpkin, so long as the Bassdrum is going. V roce 2009 byli vyhlášeni nejzajímavějším projektem soutěže Malá Alternativa 2009.

V roce 2011 vydala skupina album Let's Gold Corridor. „Debutové album Let's Gold Corridor shrnuje první dekádu jejich tvorby a výtečně balancuje na hraně divošského punku bez kytar a konceptuálních hrátek.[1] „Album charakterizuje svobodná směs žánrů, kdy nic není tabu, reflexe hudební pokleslosti i texty, které jsou stejně útočné a vysmívající se jako upřímně otevřené, uvolňující a dokazující, že zábrany jsou jen v každém posluchači, tudíž záleží jen na něm, zda je ochoten je alespoň dočasně uvolnit.“[2] „Electropunkoví teroristé I Love 69 Popgejů na svém debutu stvořili jednu z nejoriginálnějších domácích desek za poslední dobu. Je ale celkem pravděpodobné, že první setkání s ní by mohlo nepřipravenému posluchači přivodit menší duševní šok.“[3]

„Popgejové ve své tvorbě překračují hranice mezi hudbou a výtvarným uměním, mezi vysokým a nízkým, mezi patosem a absurdem. Audio-vizuální trash pop, fyzický a barevný disko-punk. Podklady z kláves pumpují různou rychlostí v rozlišných stylech mixu disko a punku, country a náboženské muziky, elektro s cirkusem, vše s dodatkem hravosti, neodolatelného narcismu, úpadkovosti a špinavosti společně s vrstevnatými texty tvoří výbušnou směs. I když pokud spojíte plesový orchestr o jednom syntezátoru s velmi svérázně vyloženým dance-punkem, electrem a odmítnutým osmibitem spolu s ozvěnami lidové školy umění a životem na maloměstě, nemůže vzniknout špatné „umění“.“[4] „Popgejové do hlučné agresivity a lacině znějící elektroniky zabudovali jako momenty výdechu melodické refrény s ironicky provokativními texty a vše podpořili bezskrupulózní koncertní show.“[5]

V roce 2018 vytvořili soundtrack k letní roadmovie Vienna Calling, kterou režíroval Petr Šprincl. Film je o vykradači hrobů, jenž se svými pohůnky v maringotce vydává do Vídně vrátit ukradené zuby Strausse a Brahmse, které sám ukradl. Členové skupiny ve filmu ztvárnili role Strausse a Brahmse.

O rok později ztvárnili role Cyrila a Metoděje ve filmu Morava, krásná zem III, který režíroval Petr Šprincl, námět a scénář vytvořil Lukáš Jiřička. Film je posledním dílem trilogie reflektující historii, identitu a kulturu Moravy jako svého druhu autonomní enklávy. Klíčové téma série je průzkum kořenů moravského nacionalismu.

V roce 2020 vydali Neomarxistické Ekofeministické Antifašistické album. Ondřej Lasák o albu pro A2larm napsal: „I Love 69 Popgejů naprosto rozmetali můj dlouhotrvající pocit, že to měli raději zabalit po geniálně vychýleném debutu.“[6]

Ve stejném roce společně s dramaturgem Lukášem Jiřičkou připravili pro Český rozhlas Vltava rozhlasovou kompozici s názvem Pojďte, lidé, na divadla s železnýma kladivama.

Jejich živá vystoupení jsou známá svou energií a intenzitou. Odehráli přes 170 koncertů v Česku, Slovensku, Polsku, Německu, Maďarsku nebo Švýcarsku. Koncertovali s kapelami Final Fantasy, Felixem Kubinem, Kevinem Blechdom, Future Islands.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

  • Neomarxistické Ekofeministické Antifašistické album (EP, Korobushka records, CZ, 2020)
  • Vienna Calling OST (LP, Flesh & Brain, CZ, 2018)
  • Let’s Gold Corridor  (LP, Vole Love Production, Malarie Record Label, CZ, 2011)
  • As long as the Pump is pumpkin, so long as the Bassdrum is going  (EP, Vole Love Production, CZ, 2006)

Kompilace[editovat | editovat zdroj]

  • EXTERRITORY 02   (EP, Strefa Szarej records, PL, 2012)
  • Č! WYSZUKANA KOMPILACJA (EP kompilace s Piča z Hoven, Marius Konvoj, Lightning Glove, To žluté co máte na kalhotkách, Plunderphonics Records, PL, 2012)
  • I LOVE 69 POPGEJU REMIXES: LET’S DECADANCE AND CELEBRATE OUR LIVES UNTIL WE’RE DEAD ( EP, www.zivel.cz, 2011)
  • Rozprostírej Dobro EP (EP, Vole Love Production, CZ, 2010)
  • Przeklęte EP Vole Love Production  ( EP kompilace s Like She a Marius Konvoj, Byłem Kobietą Records, PL, 2008)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VESELÝ, Karel. Sci-fi mládež nás jednou bude poslouchat jako pop. Aktuálně.cz [online]. Economia, a.s., 2011-06-06 [cit. 2021-05-05]. Dostupné online. 
  2. KOCÁBEK, Antonín. Světelné roky mezi divokou a něžnou tváří popu. TÝDEN.cz [online]. 2011-03-20 [cit. 2021-05-05]. Dostupné online. 
  3. VESELÝ, Karel. Syntezátorem mezi oči. Nový Prostor. 2011, roč. 2011, čís. 372, s. 25. 
  4. MEXHOUSE. Když tě cítím, zvedá se mi žalud (I Love 69 Popgeju). fullmoonzine.cz [online]. Full Moon Magazine, 01.02.2013 [cit. 2021-05-05]. Dostupné online. 
  5. TUREK, Pavel. Drzouni z ateliéru. Týdeník Respekt [online]. [cit. 2021-05-05]. Dostupné online. 
  6. LASÁK, Ondřej. A2larm [online]. [cit. 2021-05-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]