Hutianské sedlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hutianské sedlo
Výhled z Vyšného Hutianského sedla
Výhled z Vyšného Hutianského sedla

Vrchol905 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříZápadní Tatry
Souřadnice
Hutianské sedlo
Hutianské sedlo
PovodíVáh, Orava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hutianské sedlo (též Nižné Hutianské sedlo, Beskyd, Češlovka či Tešľovka, polsky Huciańska Przełęcz či Niżnia Huciańska Przełęcz, 905 m n. m.) je sedlo, tvořící západní hranici Tater a oddělující Západní Tatry od Oravské vrchoviny. Nachází se mezi vrcholem Prípor (1003 m n. m., masív Kopce v Oravské vrchovině) na severozápadě a Beskyd (947 m n. m., Západní Tatry) na jihu. Hutianské sedlo leží na konci nevýrazného zalesněného hřbetu vybíhajícího severozápadním směrem z hory Javorina (1277 m n. m.).

Hutianske sedlo tvoří přechod mezi Hutianskou dolinou a Dolinou Bôrovej vody a tím pádem i mezi liptovskou vsí Huty (podle které je sedlo pojmenováno) a oravským Zubercem. Sedlem prochází stará cesta, která je jednou ze tří cest spojujících obě vesnice. Vedle cesty stojí kamenný kříž s nápisem: "In Honorem Dei et B.V.M. Erexit Comunitas HVTTENSIS" a datem 1819. Nová silnice spojující obě vsi překračuje hřbet ve Vyšném Hutianském sedle, jež se nachází asi 20 minut cesty směrem na jihovýchod.

Mezi Vyšným a Nižným Hutianským sedlem se nachází ještě Prostredné Hutianské sedlo, takže jsou vlastně tři Hutianská sedla. Toto označení však zavedli a rozšířili až autoři turistických průvodců. Místní obyvatelé pro označení celého hřbetu včetně sedel používají název Beskyd.

Na některých slovenských mapách je název Hutianské sedlo nesprávně použit pro označení sedla Javorina.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Huciańska Przełęcz na polské Wikipedii.