Husův sbor (Pardubice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husův sbor
Místo
StátČeskoČesko Česko
krajPardubický
ObecPardubice
LokalitaOlšinka
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevčeskoslovenská husitská
Diecézekrálovéhradecká
Vikariátpardubický
FarnostNáboženská obec Pardubice
Současný majitelNáboženská obec CČSH Pardubice
Architektonický popis
ArchitektFerdinand Potůček
Stavební slohmoderna, funkcionalismus
Výstavba19261928
Další informace
AdresaJiráskova 1270
Pardubice IZelené Předměstí
UliceJiráskova, U Husova sboru
Kód památky13891/6-4381 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Husův sbor v Pardubicích je sbor (kostel) Církve československé husitské. Postaven byl roku 1928.

Vznik sboru[editovat | editovat zdroj]

Náboženská obec Církve československé vznikla v Pardubicích na počátku roku 1921. Nejprve se věřící scházeli v zámecké kapli pardubického zámku, následně v sále Národního domu (později kino JAS). Ten kapacitně nedostačoval, a tak místní náboženská obec započala své snažení o výstavbu vlastního sboru. V roce 1924 zakoupila pozemek na Olšinkách a vypsala architektonickou soutěž. Tu vyhrál architekt Ferdinand Potůček. V červnu 1926 byl slavnostně položen základní kámen přivezený z Kunětické hory a 27. května 1928 byla budova sboru slavnostně otevřena.[1] Od té doby slouží nepřetržitě místní náboženské obci. Zajímavostí je, že první bohoslužba byla sloužena v rozestavěném sboru již v září 1927.[2]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Pardubický Husův sbor je dvoukřídlá dvoupatrová budova postavená na nároží městského bloku (ulice Jiráskovy a U Husova sboru). Ve srazu křídel je doplněna čtvrtkruhovým portikem a polokruhovou schodišťovou věží. Na ní jsou umístěny nápisy Pravda vítězí (pod střechou) a Husův sbor. Věž je zakončena kalichem s dvojramenným křížem, symbolem církve.

V pravém křídle se v druhém nadzemním patře nachází bohoslužebný sál, doplněný kruchtou, na níž jsou umístěny také varhany. V prvním nadzemním patře pravého křídla se nachází divadelní sál, který je dnes (2022) využíván jako prodejna sportovního náčiní.[1] Od 50. do 80. let byly prostory Husova sboru využívány i Východočeským divadlem Pardubice a Východočeským státním komorním orchestrem.[3][4] Levé křídlo pak obsahuje bytové jednotky (pro faráře a správce sboru) a administrativní místnosti.

Sbor je od roku 1958 památkově chráněn jako zdařilá ukázka modernistické architektury a tvoří společně s protilehlou sokolovnou urbanistické dominanty náměstí[5] (dříve zvaného Lernetovo, dnes bez názvu)[6].

Varhany[editovat | editovat zdroj]

Varhany přibyly do sboru na jeho kruchtu kolem roku 1930, postavila je firma Jana Tučka z Kutné Hory. Poté, co tyto varhany dosloužily, byl pardubický Husův sbor bez klasických varhan až do roku 2008, kdy byly na kruchtu instalovány varhany převezené ze zrušené nemocniční kaple v německé Štrubině, vyrobené v roce 1965.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KOLEKTIV AUTORŮ. Sbory Církve československé husitské – architektonické dědictví našich regionů. 1.. vyd. Praha: CČSH, 2018. S. 215–216. 
  2. Parpedie : Sbor československé církve husické - Husův sbor. www.parpedie.cz [online]. [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  3. Z REFERÁTU OCT V PARDUBICÍCH - 3. část. kppardubicka.cz [online]. [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  4. STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ - Husův sbor. kppardubicka.cz [online]. [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  5. sbor Husův - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 
  6. KOLEKTIV AUTORŮ. Místopis města Pardubic. Pardubice: Magistrát města Pardubic, 2009. S. 50. 
  7. VACEK (I.), Petr. Varhany a varhaníci (2) Husův sbor v Pardubicích. www.klasikaplus.cz [online]. [cit. 2022-12-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]