Husův sbor (Ostrava-Zábřeh)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husitský kostel v Ostravě-Zábřehu
Základní informace
Slohfunkcionalismus
Současný majitelCírkev československá husitská
Pojmenováno poJan Hus
Poloha
AdresaU Hrůbků, 700 30 Ostrava-jih, Zábřeh, ČeskoČesko Česko
UliceHorymírova a Dolní
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Husův sbor v Ostravě-Zábřehu je společenství věřících a kostel Církve československé husitské. Sbor věřících zakoupil v roce 1929 pozemek, na kterém byl postaven v letech 19321933 kostel ve funkcionalistickém slohu. Je dílem architekta Josefa Kittricha z Prahy. Oltář s liturgickou soupravou byl svěřen umělci Ing. arch. Rabensteinovi, dominuje mu Kristus na kříži v životní velikosti od řezbáře Františka Koupana (podle Myslbekova vzoru). Na bočních stěnách chrámu se nacházejí fresky Mistra Jana Husa a Jana Amose Komenského od prof. Jana Obšila. Základní kámen stavby pochází z Kozího hrádku, kde působil a kázal Mistr Jan Hus. V interiéru je také umístěna pamětní deska ukrývající prsti půdy z bojišť československých legií, kterou náboženské obci věnovala někdejší Jednota Československé obce legionářské v Zábřehu nad Odrou. Kostelu dominuje hranolovitá 23 metrů vysoká věž s hodinami se třemi zvony a plochou střechou. Sbor byl poškozen za 2. světové války (29. dubna 1945) bombardováním a pak opraven.[1][2][3]

Památku zábřežských legionářů v současnosti pomáhají uchovávat jednoty Československé obce legionářské Opava a Ostrava I, které s místní náboženskou obci pořádají každoročně bohoslužby a pietní akty k výročí bitvy u Zborova 2. července a ke Dni válečných veteránů 11. listopadu. Součástí těchto pietních setkání bývá kladení květinových darů k pamětní desce v interiéru sboru a také na hroby legionářů na blízkém hřbitově.[4][5]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Poblíž se nachází Zábřežský zámek, Zábřežský bludný balvan, stará zábřežská radnice a kostel Navštívení Panny Marie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIZEK, Jiri. Husův sbor, Ostrava - Zábřeh. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-04-22]. Dostupné online. 
  2. Náboženská obec Církve československé husitské v Ostravě-Zábřehu – Stránky náboženské obce Církve československé husitské v Ostravě-Zábřehu [online]. [cit. 2021-04-22]. Dostupné online. 
  3. Ostrava - Zábřeh - Husův sbor. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-04-22]. Dostupné online. 
  4. Vzpomínka na válečné veterány v Ostravě-Zábřehu :: Csol-ostrava1. www.csol-ostrava1.cz [online]. 2021-11-14 [cit. 2022-07-06]. Dostupné online. 
  5. Zborovské výročí v Ostravě-Zábřehu :: Csol-ostrava1. www.csol-ostrava1.cz [online]. 2021-07-04 [cit. 2022-07-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]