Hundsheim

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hundsheim
Farní kostel v Hundsheimu
Farní kostel v Hundsheimu
Hundsheim – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška233 m n. m.
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměDolní Rakousy
OkresBruck an der Leitha
Hundsheim
Hundsheim
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha13,4 km²
Počet obyvatel590 (2018)[1]
Hustota zalidnění43,9 obyv./km²
Správa
StarostaGerhard Math (SPÖ)
Vznik1123
ZakladatelRegenhart z Hundesheimu
Oficiální webwww.hundsheim.at
E-mailgdehundsheim@aon.at
Telefonní předvolba02 165
PSČ2405
Označení vozidelBL
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hundsheim je obec spolkové země Dolní Rakousy, v takzvané Průmyslové čtvrti (Industrieviertel), ležící při hranicích s Burgenlandem, v okrese Bruck an der Leitha.

K 1. lednu 2023 zde žilo 650 obyvatel.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Hainburg an der Donau, Bad Deutsch-Altenburg, Wolfsthal, Prellenkirchen, a Edelstal (ležící již v Burgenlandu).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již od pravěku byla tato úrodná oblast osídlená. Byly zde objeveny: unikátní nález lebky nosorožce dvourohého (Stephanorhinus hundsheimensis) z období pleistocénu byl zveřejněn počátkem 20. století. Nástroje člověka vzpřímeného z doby kamenné pocházejí z období asi 800 tisíc let před naším letopočtem.

Ve starověku celý region patřil k římské provincii Panonia, byl východním výběžkem kolonie Carnuntum. Kraj vyplenili kvádové, Avaři a v 10. století Madaři. První písemně doložená zmínka o obci pochází z roku 1123, kdy byl jako svědek listiny jmenován Regenhart z Hundesheimu. Potvrdil tím existenci svého panského sídla - nížinného románského hradu. Hrad byl zbořen osmanskými Turky při jejich prvním tažení na Vídeň roku 1683, zůstal z něj jen hospodářský dvůr a věž kaple.

Obec byla vypleněna již počátkem třicetileté války roku 1620, kde zde císařské vojsko pod vedením generála Jindřicha Duvala Dampierra svedlo bitvu s uherským vojskem Bethelena Gábora.

Ačkoliv obec leží v takzvané průmyslové oblasti dolního Rakouska (Industrieviertel), její hospodářství bylo vždy zemědělské. Z celkové plochy katastru 13,42 km² zaujímají jednu třetinu lesy, a téměř 60 procent tvoří, pole, louky, vinice a sady.

Znak[editovat | editovat zdroj]

Název obce (česky Psí domov) je odvozen z přídomku pánů z Hundesheimu. V jejich polepšeném erbu byl podle privilegia císaře Ferdinanda I. z roku 1562 bílý pes se zlatým obojkem ve skoku nad zeleným vrchem a v klenotu korunovaný helm s poloviční postavou vyskakujícího psa.[2] Erb graficky upravený na znak obce jí byl propůjčen roku 1978.[3]

Památky[editovat | editovat zdroj]

Selský dvůr s věží
  • Farní kostel Nejsv. Trojice - založen kolem roku 1300 (závěr), dostavěn roku 1353, mezi lety 1429-1476 filiální ke kostelu v Hainburgu, v 17. století přestavěna loď a kruchta.
  • Selský dvůr - původně panské sídlo se středověkou věží kaple
  • Hundsheimer Berge (také Hainburger Berge) je masiv vrchů nad obcí v nadmořské výšce 480 m n. m., součást Panonské pánve; chráněná krajinná oblast, táhnoucí se podél Dunaje až k slovenským hranicím.

Slavní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Einwohnerzahl 1.1.2018 nach Gemeinden mit Status, Gebietsstand 1.1.2018. Dostupné online. [cit. 2019-03-09]
  2. Schweickhardt, 1831, s. 293
  3. Ortschronik online, přístup 2023-10-22

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Franz Xaver Schweickhardt: Darstellung des Erzherzogthums Österreich unter der Ens, durch umfassende Beschreibung aller Burgen, Schlösser, Herrschaften, Städte, Märkte, Dörfer, Rotten etc. etc., topographisch-statistisch-genealogisch-historisch bearbeitet .... 2. Band: Gaaden bis Klosterneuburg. Wien 1831, heslo Hundsheim s. 289-294

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]