Hromovka (Černohorská hornatina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hromovka
Vrchol1031 m n. m. (nejde o vrchol,
jen spočinek Přední Planiny)
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrkonoše / Krkonošské rozsochy / Černohorská hornatina / Stráženská rozsocha
Souřadnice
Hromovka
Hromovka
PovodíLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hromovka (německy Tannenstein) je spočinek hory Přední Planina v Krkonoších[1].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Hromovka se nachází v centrálních Krkonoších asi 1,5 km jižně od Špindlerova Mlýna. Jedná se o severozápadní výběžek Přední Planiny, který při pohledu z některých stran působí optickým dojmem samostatného vrcholu. Klasický vrchol sice Hromovka nemá, ale má vlastní kótu v nadmořské výšce 1031 m. Svahy jsou prudké s převýšením i více než 300 metrů. Hromovka se nachází na hranicích Krkonošského národního parku a jeho ochranného pásma.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Na svazích Hromovky pramení několik malých potoků, které jsou levými přítoky Labe. Na jeho toku se pod západním svahem nachází Vodní nádrž Labská.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Porost smrku ztepilého v okolí kóty byl částečně vykácen. Na severozápadním svahu se nachází stejnojmenná luční enkláva s horskými boudami.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Svahy Hromovky jsou obsluhovány lesními cestami různých kvalit. V blízkosti kóty prochází zeleně značená turistická trasa 4206 ze Špindlerova Mlýna do Pece pod Sněžkou. Z Hromovky na Přední Planinu stoupá průsekem po bývalém telefonním elektrickém vedení, tzv. Telefonkou. Níže po západním svahu procházejí modře značená turistická trasa 1804 a žlutě značená 7201 ze Špindlerova Mlýna do Vrchlabí.

Skiareál[editovat | editovat zdroj]

Severní svah Přední Planiny včetně jejího výběžku Hromovky pokrývá systém lanových drah, lyžařských vleků a sjezdovek skiareálu Špindlerův Mlýn. Jedna z lanových drah má svou horní stanici v blízkosti kóty a díky tomu nese název Hromovka i její horní stanice. Dolní stanice se nachází u hlavního parkoviště ve Špindlerově Mlýně. Dráha je v provozu pouze v zimním období. Její trasu sleduje i jedna ze sjezdových tratí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]