Klenov (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hrad Klenov)
Klenov
Základy skalního hradu Klenov na vrcholu Zámčisko
Základy skalního hradu Klenov na vrcholu Zámčisko
Poloha
Adresavrch Klenov, Bystřička, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Klenov
Klenov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klenov (také Freundsberg) je zřícenina moravského hradu na nejvyšším místním skalním vrcholu Zámčisko na hřbetu Klenovokrese Vsetín. Pozůstatky hradu se nacházejí ve stejnojmenné přírodní rezervaci.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O hradu se nedochovaly žádné písemné prameny. Bývá spojován s hradem Freundsberg, který roku 1308 zastavil templářský mistr Ekko Vokovi I. z Kravař. Toto spojení je nejisté a bývá zpochybňováno, protože je možné, že Freundsberg stával na místě vsetínského zámku nebo na jiné lokalitě. Stavebníkem hradu mohl být také král Václav III., který chtěl na zdejších zeměpanských pozemcích založit klášter, a malý hrad by v takovém případě souvisel s pokusem o zabezpečení okolní krajiny. Archeologické nálezy datují dobu vzniku sídla na začátek čtrnáctého století.[1]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Staveništěm hradu se stal skalnatý vrchol Zámčisko. Hrad je dvoudílný. V předhradí je patrná prohlubeň – nejspíše pozůstatek cisterny. Hradní jádro má oválný půdorys s rozměry 31 × 21 metrů. Dominuje mu pískovcové bradlo. Na jeho vrcholu se nachází uměle přitesaná plošina s rozměry 11 × 7 metrů, která se stala základem pro srubovou, pravděpodobně věžovitou, budovu.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PLAČEK, Miroslav. Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí. Praha: Libri, 2002. 768 s. ISBN 80-7277-046-2. Heslo Klenov, s. 292. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JANIŠ, Dalibor; SCHENK, Zdeněk; ŠTĚTINA, Jan; VRLA, Radim; ZAJÍC, Petr. Hrad Šaumburk, hrad Klenov a osídlování horního Pobečví ve středověku. Příprava vydání Jiří Šmeral. Valašské Meziříčí: Město Valašské Meziříčí, 2015. 70 s. ISBN 978-80-905845-1-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]