Hostačov (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hostačov
Zámek Hostačov, pohled od jihozápadu
Zámek Hostačov, pohled od jihozápadu
Základní informace
Slohklasicismus
Výstavba1297 (tvrz)
Přestavba15571583 (zámek), 1641
Stavebníkneznámý
Další majiteléBohdanecký z Hodkova, Goltzové
Současný majitelHostačovský zámek s.r.o.
Poloha
AdresaHostačov 59, Hostačov, Skryje, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Hostačov (zámek)
Hostačov (zámek)
Hostačov (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky31508/6-4369 (PkMISSezObrWD)
Webwww.zamek-hostacov.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Hostačov stojí ve vsi Hostačov, části obce Skryje v okrese Havlíčkův Brod, nedaleko Hostačovského rybníka. Zámek je chráněn jako nemovitá kulturní památka.[1] Okolo zámku se rozkládá přírodně krajinářský park, který byl v letech 2013–2015 revitalizován.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zámku předcházela tvrz, poprvé zmiňovaná v roce 1297. V letech 15571583 ji dal vladyka Heřman Bohdanečský z Hodkova přestavět na renesanční zámek. V roce 1641 nechala nová majitelka Marie Magdalena Goltzová provést barokní přestavbu zámku do současné podoby. V roce 1846 byl naproti zámku vystavěn cukrovar, k němuž vedly koleje železniční vlečky od Golčova Jeníkova. Po roce 1948 byl zámek zkonfiskován státem, který v letech 19911995 provedl generální rekonstrukci a následně zde bylo rekreační a rehabilitační středisko. V roce 2007 se dostal do soukromých rukou a od roku 2010 do 2022 fungoval jako hotel.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Původní tvrz stávala v místech severního křídla dnešního zámku. Ze dvou stran byla ohraničena příkrým srázem spadajícím k místnímu potoku, na třetí pak k řece Hostačovce. Podél řeky v minulosti vedla důležitá obchodní stezka na Vilémov. Čtvrtou stranu tvrze chránil vybudovaný příkop.

Po vybudování zámku byl objekt rozšířen na tři křídla, která tvořila současné uzavřené nádvoří, v této době na západě stále otevřené. Přízemí a první patro jednotlivých křídel lemovaly arkády. Při přestavbě za Marie Magdaleny Goltzové přibylo čtvrté křídlo, čímž došlo k uzavření nádvoří. Zároveň byla v první patře zazděny arkády, které nahradila dvojitá okna. Další úpravy zámku, resp. jeho okolí, proběhly v první polovině 19. století, kdy došlo k zasypání příkopu v jižní části zámku a odstranění padacího mostu. Při výstavbě cukrovaru v roce 1846 došlo u zámku ke zmírnění jižního srázu, čímž definitivně ztratil svůj původní obranný charakter. Přibližně ve stejné době zde vznikla zámecká zahrada s výhledem na Železné hory. Další úpravy proběhly v roce 1927, kdy zámek přišel o věžičku s hodinami, umístěnou hned nad vchodem. Hodiny se dnes nacházejí v obci Chrastice. V téže době vznikl vedle zámku rybník, původně zdroj vody pro cukrovar, dnes součást zámeckého parku.

V zámeckém parku bylo otevřeno discgolfové hřiště světového formátu.[2]

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Okolo zámku nevede žádná značená turistická trasa. Vsí prochází silnice od Stupárovic na Zvěstovice.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-04-17]. Identifikátor záznamu 143025 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Více informací na http://www.discgolf-hostacov.cz/ Archivováno 18. 9. 2017 na Wayback Machine..

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]