Hormizd II.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hormizd II.
Narození3. století
Úmrtí309
PohřbenNakš-e Rustam
PotomciŠápúr II., Ardašír II., Ádhar Narsé, Hormizdoukt, Hormizd a Zamasp
OtecNarsé
MatkaShapurdukhtak of Sakastan
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hormizd II. byl perský velkokrál z rodu Sásánovců vládnoucí v letech 302309.[1] Jeho otcem byl král Narsé (vládl 293302), syny králové Ádhar Narsé a Šápúr II.; mimoto jsou známi ještě synové Hormizd a Šápúr (pozdější král Saků) a někdy k nim bývá řazen i budoucí velkokrál Ardašír II., jehož však část autorů označuje za syna Šápúra II.

Hormizd, který zdědil říši po svém otci Narsém, se z politických důvodů oženil s kušánskou princeznou. Za jeho vlády nedošlo k větším bojům s Římany, třebaže některé pozdější prameny, například dosti problematická Arbélská kronika, tvrdí opak.[2]

Z náboženského hlediska byl Hormizd II. tolerantním panovníkem, a to zřejmě i vůči křesťanům, perzekvovaným zejména za Bahráma II. (276293) – každopádně chybí doklady o jakýchkoli pronásledováních. Hormizdovo panování je jinak velmi špatně doloženo prameny, více informací je vlastně k dispozici až o dynastických zmatcích po jeho smrti, jež na perský trůn vynesly budoucího velkého válečníka Šápúra II., tehdy v kojeneckém věku; při těchto nepokojích byl nejstarší králův syn Ádhar Narsé po krátké vládě sesazen a další syn Hormizd skončil ve vězení.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle Agathia (4, 25, 1) panoval 7 let a 5 měsíců, což zhruba potvrzují i Eliáš z Nisibis 97 a Tabarí I 836, 5–7.
  2. Arbélská kronika 11e uvádí, že když se Hormizd dozvěděl o pronásledování křesťanů v římské říši, sebral velkou armádu, napadl římské území a vydrancoval mnoho měst.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLÍMA, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. Praha: Orbis, 1977. 252 s. 
  • SCHIPPMANN, Klaus. Grundzüge der Geschichte des sasanidischen Reiches. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1990. viii, 155 s. ISBN 3-534-07826-8. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Narsé
Znak z doby nástupu Perský král
302309
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Ádhar Narsé