Hodruša (přítok Malužiné)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hodruša
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku8,8 km
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Žilinský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Váh, Boca, Malužiná
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hodruša je potok v horním Liptově, v jižní části okresu Liptovský Mikuláš. Je to pravostranný přítok Malužiné, měří 8,8 km a je tokem V. řádu. Protéká územím NAPANTu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Teče v Nízkých Tatrách, v podcelku Kráľovohoľské Tatry, pramení na západním svahu Zadné hole (1619 m) v nadmořské výšce přibližně 1450 m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče nejprve směrem na sever, esovitě se ohýbá, zprava přibírá přítok ze severního svahu Zadné hole a přechodně teče severozápadním směrem. Následně se stáčí na sever, protéká stejnojmennou dolinou a v její horní části postupně přibírá několik přítoků: nejprve zprava zpod Sedla pod Veľkým bokom (1479 m), pak zleva z jihovýchodního svahu Domárky (1464 m) a také pravostranný z jižního svahu Veľkého boku (1727 m). Ve střední části doliny pokračuje severozápadním směrem, zprava přibírá přítok ze západního svahu Veľkého boku, zleva přítok ze severního svahu Domárky a na krátkém úseku teče na sever. Pak protéká vedle hájovny Škarkétka na pravém břehu, u které přibírá pravostranný přítok ze severoseverozápadného svahu Malého boku (1534 m) a v dolní části doliny pak teče západo-severozápadním směrem. Zprava následně přibírá přítok z jižního svahu Pukance (1302 m), zleva dva krátké přítoky z lokality Široká, opět zprava přítok z jihojihozápadního svahu Dolinek (1273 m) a nakonec zleva další krátký přítok z lokality Široká. Pak už pokračuje k ústí západním směrem, teče vedle hájovny Predná na levém břehu a nedaleko ní, jihovýchodně od obce Malužiná, ústí v nadmořské výšce cca 804 m do potoka Malužiná.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hodruša (prítok Malužinej) na slovenské Wikipedii.