Historický altán (Horní Prysk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Historický altán nad Horním Pryskem
Vyhlídkový historický altán nad Horním Pryskem (léto 2021)
Vyhlídkový historický altán nad Horním Pryskem (léto 2021)
Účel stavby

Turistický přístřešek

Základní informace
Výstavba2016
Materiáldřevo
Poloha
Adresana Meixnerově pohybové stezce, Horní Prysk, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Historický altán nad Horním Pryskem
Historický altán nad Horním Pryskem
Poloha historického altánu nad Horním Pryskem na mapě ČR
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dřevěný vyřezávaný ukazatel (od řezbáře Petra Jelínka) v rohu koupaliště ukazující k dolnímu konci schodiště vedoucímu k vyhlídce a k historickému altánu nad Horním Pryskem

Vyhlídkový historický altán je turistický přístřešek v okrese Česká Lípa v Libereckém kraji v nadmořské výšce asi 445 m nad obcí Horní Prysk. V místě je kromě altánu[1] ještě malé tábořiště s výhledem na obec Horní Prysk (koupaliště, kostel sv. Petra a Pavla)[1] a na zhruba 1000 metrů (vzdušnou čarou) severovýchodním směrem vzdálený Ovčácký vrch (622 m n. m.).[2] Proti historickému altánu (zhruba 200 metrů vzdušnou čarou západním směrem) na protějším kopci (oba kopce s altány nad Horním Pryskem jsou odděleny údolím, kterým vede silnice Prácheň – Horní Prysk) se nachází altán Rudolfinum.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Altán byl vystavěn v roce 2016 jako kopie podle dosud jediné dochované dobové fotografie.[1][3] Nachází se na 2500 metrů dlouhé Meixnerově pohybové stezce,[pozn. 1] jenž začíná u místního obecního úřadu v Dolním Prysku a končí v centru Horního Prysku.[1][4] Pohybová stezka vytváří přirozenou volnočasovou a turistickou spojnici obou částí Prysku,[4] vede mimo silnici a její projekt byl v obci Prysk realizován za přispění prostředků státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Historický altán nad Horním Pryskem je přístupný pohodlným schodištěm[1] začínajícím ve volně přístupném areálu koupaliště v Horním Prysku.[5] Na schodiště upozorňuje v rohu areálu koupaliště umístěný dřevěný ukazatel. Tento a ostatní směrovníky na celé pohybové stezce byly vytvořeny místním rodákem – řezbářem Petrem Jelínkem.[4][1] Po výstupu na plochý a kamenitý vrcholek kopce nad koupalištěm se turista dostává nejprve na vyhlídkové místo (odsud je dobře viditelný altán Rudolfinum i domy a příroda v hlubokém údolí, kterým vede silnice Prácheň – Horní Prysk).[5] Od vyhlídkového místa pak vede úzká pěšinka jihovýchodním směrem a po cca po 60 metrech se již nachází (na mírné vyvýšenině) historický altán.[5] Pokud pokračuje návštěvník od historického altánu stále dál po stezce jihovýchodním směrem dostane se (dle mapy po cca 80 metrech chůze) do oblasti skal.[5] Tam někde stezka podle mapy končí, ale měla by se zde nacházet tzv. Rumcajsova jeskyně (spolehlivý přístup k ní je ale z jiného místa koupaliště v Horním Prysku).[5][pozn. 2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Pohybová stezka byla pojmenována podle významného místního znalce, učitele a kronikáře Franze Meixnera, působícího v obci do počátku druhé světové války.[1][4]
  2. GPS souřadnice Rumcajsovy jeskyně: 50°47′21″ s. š., 14°29′34″ v. d.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g Toulky Pryskem (Meixnerova pohybová stezka) [online]. turistika prysk cz [cit. 2020-09-14]. Dostupné online. 
  2. Základní mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-11-30]. Dostupné online. 
  3. Meixnerova stezka (2016) [online]. [cit. 2021-11-30]. Dostupné online. 
  4. a b c d JANIŠOVÁ, Alenka. Prysk – zajímavé (MEIXNEROVA POHYBOVÁ STEZKA) [online]. www cestuj s nami info, 2020-03-22 [cit. 2020-09-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-09-29. 
  5. a b c d e Historický altán (Horní Prysk), turistický přístřešek [online]. Web: Mapy cz [cit. 2021-07-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]