Hi-NRG

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hi-NRG
Původ ve stylechElektronická hudba, synthpop, pop, disco, space disco, dance, glam rock
Kulturní pozadíKonec 70. let a počátek 80. let USA a Spojené království
Typické nástrojeKlávesy - Syntezátor - Bicí automat - Vokály
Odvozené stylyEurodance, house, downtempo (ambient)
Směs stylů
Hard NRGNew BeatEurobeatTechno[1]
Jiná témata
Hi-NRG hudebníci

Hi-NRG (High Energy) je druh zrychlené elektronické taneční hudby (EDM), který byl populární v nočních klubech a diskotékách v osmdesátých letech.

První komerční hit a klíčová píseň tohoto žánru byla „I Feel Love“ (1977) od Donny Summer – tato píseň měla inovativní zvuk a významně ovlivnila pozdější vývoj žánrů elektronické hudby typu techna, electra, house či samotného Hi-NRG.

V roce 1977, když se zeptali Donny Summer, co říká na svůj song "I Feel Love", odpověděla This song became a hit, beacause it has a high-energy vibe. (Tenhle song se stal hitem, protože má vysoce energickou vibraci.)

Některé písně tohoto stylu se také dostaly do britské hitparády.

Hi-NRG je charakterizováno energickým, staccato, nepřetržitým synthetickým zvukem, kde místo hi-hat činel zní baskytara či syntezátor. Ian Levine, jeden z kmotrů Hi-NRG a DJingu z Velké Británie definuje Hi-NRG jako "melodickou přímočarou taneční hudbu, která není příliš funky". Toto je způsobeno tím, že Hi-NRG je ovlivněno discem, ale už ne funkem, který je v discu zakomponován. Někdy je Hi-NRG často zaměňováno s disco hudbou osmdesátých let, jelikož se někdy může Hi-NRG "discoidně" projevovat (používá některé postupy Disco hudby). Tempo Hi-NRG hudby je kolem 125 až 127 BPM (allegro).

Termín Hi-NRG se někdy v USA používal i k označení Eurobeat hudby (japonsko-britsko-italská hudba).

Příklady:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Allmusic about Hi-NRG influence on Techno: "techno expanded with the mechanical beats of Hi-NRG."