Hedvábnická tkanina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hedvábnické tkaniny: vle vo polyesterový filament, vpravo přírodní hedvábí

Hedvábnická tkanina (angl.: silky fabric, něm.: seidiges Gewebe) je výrobek se vzhledem a charakterem hedvábné textilie sestávající alespoň v jedné soustavě nití (osnova/útek) z vláken neomezené délky (z přírodního hedvábí nebo z filamentové příze). Druhá soustava nití může být z přírodních staplových vláken nebo z umělých stříží. Tkaniny mají většinou lesklý povrch, omak a ostatní vlastnosti mohou být (obzvlášť v závislosti na finální úpravě) rozličné.[1]

Použití přívlastku „hedvábnický“[editovat | editovat zdroj]

  • Pro tkaniny shora popsaného druhu se používá přívlastek hedvábnický jen u výrobků určených k oděvním nebo bytovým účelům. U technických textilií, koberců ani u oděvních tkanin z mikrovláken není toto označení známé.
  • V češtině se výraz hedvábnická tkanina v současné době (2013) používá především v odborných učebních textech jako souhrnný pojem k rozlišení od bavlnářských, vlnařských a dalších druhů tkanin (podle použité suroviny a výrobní technologie). S přívlastkem hedvábnická se zde označují tkaniny s tradičními, z části už málo známými obchodními názvy, zejména:

Brokát, buret, dupion, flamengo, krepdešín, marokén, mušelín, naté, organzín, ponžé, satén, serž, šantung, taft, tusor, voál aj.

Zařazení výrobků do skupiny hedvábnických tkanin neodpovídá vždy shora uvedené definici (např. buret a šantung obvykle obsahují jen příze ze staplových vláken).

  • Asi do konce 20. století se označení hedvábnické tkaniny používalo v úřední statistice výroby jako název kategorie výrobků.[2] Pro tento účel se rozdělení tkanin přestalo později používat.
  • V jiných jazycích, např. v angličtině nebo v němčině se přívlastek hedvábnická (resp. připomínající hedvábí) používá pouze k subjektivními hodnocení (ve smyslu: hebká, příjemná) pro textilie i netextilní látky.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. hedvábnická tkanina [online]. E-LTex, 2023 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. 
  2. Statistická ročenka ČSFR 1990, SNTL Praha, ISBN 80-03-00516-7, sr. 413
  3. silky fabric [online]. Linguee, 2023 [cit. 2023-10-05]. Dostupné online. (anglicko/německy) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pospíšil a kol.: Příručka textilního odborníka, SNTL Praha 1981, str. 680

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]