Hadi Choopan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hadi Choopan
Narození26. září 1987 (36 let)
Abnow, Fars
Povoláníkulturista
Výška168 cm
Hmotnost105 kg
Webhadichoopan.pro
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hadi Choopan (* 26. září 1987, provincie Fars, Írán), známý pod přezdívkou „Perský vlk“, je íránský profesionální kulturista a vítěz soutěže Mr. Olympia 2022.

Život[editovat | editovat zdroj]

Posilování se začal věnovat ve 13 letech, kdy začal chodit do posilovny se starším bratrem Hassanem. Tehdy se věnoval i boxu, a to do 18 let. Z té doby mu jako následek zranění z boxu zůstalo sluchové postižení. Pak se stal kulturistou. Na začátku však neměl žádné sponzory. Musel tak prodat auto, aby měl na nájem a trénink.[1] Ve 21 letech zvítězil s váhou 68 kilogramů v regionální kulturistické soutěži. O tři roky později, když již vážil 100 kilogramů, se stal národním šampiónem.[1] V letech 2011 až 2016 byl stálým členem íránského národního kulturistického týmu.

Před vítězstvím v soutěži Mr. Olympia 2022 se Choopan na Instagramu dovolával jména Ahura Mazdy.[2] Ahura Mazda je nejvyšším božstvem předislámské íránské víry zoroastrismu. Vzhledem k protestům v Íránu to bylo vnímáno jako akt vzdoru proti islámu a íránskému režimu, které odpadlictví od víry trestají smrtí.[3]

Svou medaili navíc věnoval „ušlechtilým ženám Íránu a íránskému lidu“.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hadi Choopan na anglické Wikipedii.

  1. a b c I s hendikepem ovládl prestižní soutěž kulturistů, vítězství věnoval Íránkám. Seznam Zprávy [online]. 2022-12-19. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Apostasy in the Islamic Republic of Iran [online]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]