Hřbitov v Ohnišťanech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hřbitov
Pohled na ohnišťanský hřbitov z hlavní přístupové cesty od obce.
Pohled na ohnišťanský hřbitov z hlavní přístupové cesty od obce.
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresHradec Králové
ObecOhnišťany
Zeměpisné souřadnice
Map
Specifikace
Výstavba1867
Datum posvěcení1867
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřbitov v Ohnišťanech je obecní pohřebiště, zřízené na jih od obce Ohnišťany v okrese Hradec Králové ve druhé polovině 19. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní ohnišťanský hřbitov se nacházel přímo v centru obce, kolem farního kostela svatého Václava poblíž návsi. Byl hřbitovem pro obvod celé farnosti a vzhledem ke své poloze a nemožnosti rozšíření (majitelé sousedních pozemků nebyli ochotni k jejich prodeji a starý hřbitov byl postupně zcela obklopen obecní zástavbou), a z toho plynoucí nemožností dodržet stanovené limity (časové odstupy mezi pohřby do stejných hrobů), začalo být uvažováno o výstavbě nového pohřebiště.

Nový hřbitov byl po jistých diskusích zřízen v roce 1867 v polích na jih od obce, v té době zcela mimo obecní zástavbu. Původně se jednalo o jediné pohřebiště pro celé území farnosti (kromě Ohnišťan též obce Staré Smrkovice, Šaplava a Tereziny Dary). Hřbitov byl původně církevní, v roce 1949 jeho správu převzala obec. Ve Starých Smrkovicích a Šaplavě byly později zřízeny samostatné hřbitovy. S rozvojem zástavby Ohnišťan došlo k tomu, že obecní zástavba pokročila až téměř ke hřbitovu.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov je ohrazené místo obdélného půdorysu (který je ve vstupní části hřbitova mírně nepravidelný). V centrální části hřbitova se nachází hlavní hřbitovní kříž, v ose hřbitova (ve středu jižní ohradní zdi) je novogotická kaplová hrobka rodiny Dreslerovy. Na ploše hřbitova je několik výtvarně pozoruhodných náhrobků místních hospodářů z přelomu 19. a 20. století.

Osobnosti, pohřbené na hřbitově[editovat | editovat zdroj]

  • Josef Hanuš (1876–1928), římskokatolický kněz, jeden ze zakladatelů české religionistiky
  • František Smetana (1914–2004), český violoncellista a hudební pedagog

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]