Hôtel Scipion

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hôtel Scipion
Základní informace
Slohrenesanční architektura
Poloha
Adresa5. pařížský obvod, FrancieFrancie Francie
Ulicerue Scipion
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00088437
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hôtel Scipion je městský palác v Paříži. Nachází se v ulici Rue Scipion v 5. obvodu. Renesanční palác si nechal v polovině 16. století postavit italský bankéř Scipion Sardini (15261609). Za Francouzské revoluce byl přeměněn na pekárnu pro pařížské nemocnice a Assistance publique – Hôpitaux de Paris slouží dodnes.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Scipio Sardini, bankéř královny Kateřiny Medicejské se rozhodl vybudovat své sídlo nedaleko centra Paříže ve Faubourg Saint-Marcel, konkrétně na Rue de la Barre, která byla v roce 1806 přejmenována na Rue Scipio. V roce 1565 získal pozemek, kde postavil palác v renesančním slohu.

Po smrti Scipiona Sardiniho v roce 1609 byl palác v roce 1612 přeměněn na nemocnici pro chudé. V roce 1656 se stala součástí Všeobecné nemocnice a vznikla zde porodnice pod názvem Hôpital Sainte-Marthe. Za Francouzské revoluce se stala pekárnou pařížských nemocnic. Tuto funkci měla až do roku 1974, kdy byla od roku 1983 přeměněna na muzeum a poté na administrativní budovu pro Assistance publique – Hôpitaux de Paris.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o první budovu v kombinaci cihel a kamene v Paříži. Palác je méně známý než Place Dauphine a Place des Vosges postavené za Jindřicha IV. Hôtel Scipion má kolem velkého dlážděného nádvoří majestátní italské arkády. Tato renesanční galerie z červených cihel na šesti klenutých kamenných obloucích měla šest terakotových basreliéfů, které částečně zničeny a v 70. letech 20. století byly čtyři z nich obnoveny. Tato galerie byla pro svůj historický význam pro pařížskou architekturu zapsána mezi historické památky 4. listopadu 1899. Fasáda na ulici a střecha byly zapsány mezi památky 26. září 1969.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hôtel Scipion na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]