Gymnázium Přírodní škola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gymnázium Přírodní škola, z.ú.
Školní budova Letohradská 1
Školní budova Letohradská 1
Informace
MottoStudium je plnohodnotným životem, nikoli pouze přípravou na budoucnost
ZkratkaPřírodní škola
Právní formazapsaný ústav
Datum založení1993
Počet žáků100
Zaměstnanci
ŘeditelMgr. František Tichý
ZástupceRNDr. Marek Matura. Ph.D.
Poloha
MěstoPraha 13
AdresaPrusíkova 16, 155 00 Praha 13
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO25107500 (VR)
IZO108056911
REDIZO600005984
Oficiální webhttp://www.prirodniskola.cz/
Obory vzdělání
79-41-K/81 Gymnázium všeobecné
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gymnázium Přírodní škola je nezisková organizace, zapsaný ústav, zařazený do sítě škol Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Škola byla založena v roce 1993 jako alternativa k velkým státním gymnáziím. Sídlí v Prusíkově ulici č. 2577/16 v Praze 5 - Stodůlky.

Jedná se o osmileté gymnázium, jehož heslem je "Cesta jako cíl". Zakladatelem školy je František Tichý, který je jejím ředitelem dodnes. Specifický pedagogický systém školy si klade za cíl rozvíjet samostatnost a vlastní odpovědnost studentů sama za sebe a své vzdělání s důrazem na práci v a pro kolektiv. Důležitou základní tezí školy je, aby byla plnohodnotným životem tady a teď a ne pouze přípravou na život v budoucnu. Sama škola je jedno větší společenství, v kterém každý zná druhého jménem. I z toho důvodu je kapacita školy stanovena na přibližně 100 studentů, což zaručuje malý, vzájemně provázaný kolektiv.

V roce 2017 o pedagogickém systému Přírodní školy, inspiracích a principech vyšla v nakladatelství Geum kniha Výchova jako dobrodružství. Jejím autorem je zakladatel školy František Tichý. V obecnější rovině se věnuje výchově dětí a dospívajících, představuje konkrétní doporučení z praxe. Součástí jsou i vyprávění a zkušenosti studentů a absolventů. Kniha Přírodní škola, cesta jako cíl (2011) popisuje vývoj školy od založení v roce 1993 a rozebírá konkrétní prvky a organizaci života školy.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Žáci z Přírodní školy založili v roce 2010 webovou stránku Vedem, věnovanou dětem v Terezíně během druhé světové války, a jeden z učitelů školy napsal knihu Princ se žlutou hvězdou o chlapci Petru Ginzovi, redaktorovi časopisu Vedem, který zahynul v Osvětimi. Časopis Vedem si založili chlapci ve věku 12–15 let samizdatem, půjčovali si ho tajně, zveřejňovali v něm své básně a povídky a hlavně články o životě v terezínském ghettu. Později přidali časopisy Kamarád, Domov a Rim Rim Rim. Všechny skeny dochovaných výtisků jsou na stránce ke čtení. Mnohé z těchto textů žáci Přírodní školy přepsali, uspořádali do logických celků a sestavili výmluvný přehled o životě v terezínském táboře. Natočili také scénky z terezínského života, rozhovory s pamětníky, dětské opery a hry apod. Nyní práce pokračují pod jménem projektu Terezínská štafeta.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]