Greg Louganis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Greg Louganis
Narození29. ledna 1960 (64 let)
San Diego
Alma materKalifornská univerzita v Irvnie
Santa Ana High School
Miamská univerzita
Valhalla High School
Povoláníplatform diver, autor autobiografie, skokan do vody a trenér
OceněníInternational Swimming Hall of Fame
Webwww.louganis.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Skoky do vody na LOH
stříbro LOH 1976 skoky do vody (10 m)
zlato LOH 1984 skoky do vody (3 m)
zlato LOH 1984 skoky do vody (10 m)
zlato LOH 1988 skoky do vody (3 m)
zlato LOH 1988 skoky do vody (10 m)
Mistrovství světa v plavání
zlato MS 1978 skoky do vody (10 m)
zlato MS 1982 skoky do vody (3 m)
zlato MS 1982 skoky do vody (10 m)
zlato MS 1986 skoky do vody (3 m)
zlato MS 1986 skoky do vody (10 m)

Gregory Efthimios Louganis (* 29. ledna 1960, El Cajon, Kalifornie) je bývalý americký závodník ve skocích do vody, čtyřnásobný olympijský vítěz.

Jeho biologičtí rodiče nebyli plnoletí a krátce po narození ho předali k adopci. V dětství trpěl dyslexií a astmatem.[1] Začal se věnovat skokům do vody, trénoval ho olympijský vítěz Sammy Lee. Na olympiádě 1976 obsadil druhé místo ve skocích z věže a šesté místo ve skocích z prkna. Na moskevskou olympiádu nejel kvůli americkému bojkotu her (neúspěšně se kvůli olympiádě pokusil získat řecké občanství, protože jeho adoptivní rodiče pocházejí z Řecka).[2] Na domácích hrách v Los Angeles vyhrál obě skokanské soutěže a byl oceněn James E. Sullivan Award pro nejlepšího amerického amatérského sportovce roku 1984. Jako jediný skokan v historii dokázal obě prvenství obhájit i na další olympiádě v Soulu, navzdory tomu, že v kvalifikaci soutěže ve skocích z třímetrového prkna narazil hlavou do odrazové konstrukce a utrpěl otřes mozku.

Kromě toho je pětinásobným mistrem světa (na MS 1982 v Guayaquilu se stal prvním skokanem historie, který obdržel od všech rozhodčích plný počet bodů). Má také šest zlatých medailí z Panamerických her a jako student Kalifornské univerzity vyhrál skoky z prkna i věže na Letní univerziádě 1983 v Edmontonu (závod byl poznamenán smrtelnou nehodou sovětského skokana Sergeje Šalibišviliho). Získal 47 titulů mistra USA, což je rekord mezi všemi americkými plavci.[3]

V roce 1995 vydal Louganis autobiografickou knihu Breaking the Surface, v níž popsal své těžké dětství a oznámil svoji homosexuální orientaci i skutečnost, že je od roku 1988 HIV pozitivní (v době soulské olympiády o své diagnóze věděl, svým krvácejícím zraněním nemohl infikovat ostatní závodníky).[4] Kniha byla o rok později zfilmována, hlavní roli hrál Mario Lopez.[5]

V roce 2013 uzavřel sňatek se svým partnerem Johnny Chaillotem.[6] Jeho koníčkem je chov psů, účastní se soutěží v agility a vydal knihu Pro život vašeho psa.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]