Gran Telescopio Canarias

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gran Telescopio Canarias
OrganizaceInstituto de Astrofísica de Canarias
Floridská univerzita
Mexická národní autonomní univerzita
ObservatořObservatoř Roque de los Muchachos a Unique Scientific and Technical Infrastructures
MístoGarafía a La Palma
StátŠpanělsko
Souřadnice
Nadmořská výška2 267 m n. m.
První světlo13. července 2007
Průměr10,4 m
Webová stránkahttp://www.gtc.iac.es/
CommonsGran Telescopio Canarias
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gran Telescopio Canarias (GTC) je jeden z největších zrcadlových teleskopů na světě. Je součástí observatoře Roque de los Muchachos na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech. Zkušební provoz s dvanácti zrcadlovými segmenty začal v noci ze 13. na 14. července 2007, slavnostní uvedení do plného provozu s 36 segmenty se konalo za přítomnosti španělského královského páru 24. července 2009.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vnitřní konstrukce

Gran Telescopio Canarias je zrcadlový teleskop s optickým systémem Ritchey-Chrétien. Primární zrcadlo je sestaveno z 36 nezávislých šestiúhelníkových zrcadel. Každé zrcadlo má diagonální délku 1,9 metrů, tloušťku 8,5 centimetrů a váží asi 500 kilogramů. Celkový průměr objektivu je 10,4 metrů. Sekundární zrcadlo má průměr 1176 mm, terciární zrcadlo je eliptické o rozměrech 1511 × 1063 mm. Dalekohled je vybaven adaptivní optikou.

Dalekohled je postaven na vulkanickém vrcholu v nadmořské výšce 2400 metrů a je umístěn v kopuli o průměru 33 metrů.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Dalekohled umožňuje umístit vědecké přístroje do dvou Nasmythových ohnisek a jeden do Cassegrainova ohniska.[1]

  • OSIRIS (Optical System for Imaging and low-Intermediate-Resolution Integrated Spectroscopy) – zobrazovací kamera a spektrograf pro oblast viditelného světla (0,36 - 1 µm), který je umístěn v Nasmythově ohnisku B; jde o první přístroj, který byl s dalekohledem použit; je stále plně funkční, ale koncem roku 2018 má být demontován a od roku 2020 přemístěn do Cassegrainova ohniska,
  • GTCAO+FRIDA (GTC Adaptive Optics + inFRared Imager and Dissector for Adaptive optics) – pokročilý systém adaptivní optiky a infračervená kamera (1 - 2,5 µm); začnou se instalovat koncem roku 2018 v Nasmythově ohnisku B; oba dohromady by měly být funkční roku 2020
  • EMIR (Especrografo Multiobjecto Infra-Rojo) – zobrazovací kamera a spektrograf pro oblast blízkého infračerveného světla (0,9 - 2,5 µm); první přístroj tzv. druhé generace, je od roku 2017 umístěn v Nasmythově ohnisku A.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Dalekohled během výstavby (rok 2002)

Na výstavbě a provozu se podílelo především Španělsko 90 % (Instituto de Astrofísica de Canarias), Mexiko 5 % (Instituto de astronomía – IA, Instiuto Nacional de astrofísica, óptica y electrónica – INAOE) a USA 5 % (University of Florida), pozorovací čas je rozdělen dle investovaných prostředků. Celkové náklady na výstavbu byly 175 miliónů amerických dolarů.

První světlo[editovat | editovat zdroj]

Slavnostní ceremoniál uvedení do provozu (nazývaný první světlo, protože při něm dopadnou na zrcadlo dalekohledu první fotony při astronomickém pozorování) proběhl 13. července 2007. Prvním pozorovaným objektem byla Polárka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gran Telescopio Canarias na anglické Wikipedii.

  1. Instrumentation developments for GTC [online]. Observatorio del Roque de los Muchachos La Palma, 2017-10-17 [cit. 2017-12-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]