Goddardovo kosmické středisko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Goddardovo kosmické středisko
ZakladatelKongres Spojených států amerických
Vznik1. května 1959
SídloGreenbelt, Spojené státy americké
Souřadnice
Mateřská organizaceNASA
Oficiální webwww.nasa.gov/goddard
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Areál Goddardova kosmického střediska

Goddardovo kosmické středisko (anglicky Goddard Space Flight Center - GSFC) je hlavním výzkumným střediskem NASA, založeným 1. května 1959 jako první centrum NASA pro vesmírné lety. GSFC zaměstnává přibližně 10 000 zaměstnanců a dodavatelů a nachází se přibližně 10 kilometrů severovýchodně od Washington, D.C. v Marylandu v USA. Středisko je pojmenováno po Robertu H. Goddardovi, jednom z průkopníků výzkumu moderního raketového pohonu.

GSFC jsou největší organizací kombinující vědce a inženýry, specializující se na zvyšování znalostí o Zemi, Sluneční soustavě a vesmíru v USA. GSFC je hlavní americkou laboratoří pro vývoj a provoz bezpilotních vědeckých kosmických těles. Vědec GSFC John Mather spoluzískal v roce 2006 Nobelovu cenu za fyziku pro svou práci na družici COBE. GSFC funguje také ke sledování těles a sběru dat a satelitního systému pro National Oceanic a Atmospheric Administration (NOAA).

GSFC řídí provoz po mnoho mezinárodních projektů a projektů pro NASA včetně Hubbleova vesmírného dalekohledu (HST), Program Explorer, Program Discovery a další. V minulosti středisko spravovalo Comptonovu gama observatoř, družici COBE a další.

Zpravidla platí, že bezpilotní vědecké mise a observatoře na oběžné dráze Země jsou řízeny z GSFC, zatímco planetární bezpilotní mise řídí Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Goddard Space Flight Center na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]