Glykolové štěpení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Glykolové štěpení je druh organické oxidační reakce, při kterém se štěpí vazby mezi atomy uhlíku vicinálních diolů (glykolů) a vazby dvou kyslíkových atomů na příslušné atomy uhlíku se stávají dvojnými. Produkty mohou být ketony nebo aldehydy.

Glykolové štěpení má význam v laboratořích, kde slouží k určování struktur cukrů. Po provedení štěpení lze prozkoumat ketonové a aldehydové produkty a určit původní polohu hydroxylových skupin.[1]

Činidla[editovat | editovat zdroj]

Ke glykolovému štěpení se nejčastěji používají kyselina jodistá (HIO4), (diacetoxyjod)benzen (PhI(OAc)2)[2] a octan olovičitý (Pb(OAc)4), v prvním případě se proces nazývá Malapradova reakce, ve druhém jde o Criegeeovu oxidaci. Tyto reakce probíhají nejlépe, když se může vytvořit cyklický reaktivní meziprodukt, kde jsou kyslíkové atomy propojeny atomem jodu nebo olova. Kruh se následně rozpadá, přičemž zaniká vazba uhlík–uhlík a vznikají karbonylové skupiny.

Pokud je substituentem atom vodíku, tak se vytvoří aldehyd, v případě řetězce zakončeného atomem uhlíku vzniká keton.

Glykolové štěpení s použitím octanu olovičitého vytváří cyklický meziprodukt.

Alkeny reagují s horkým koncentrovaným roztokem manganistanu draselného (KMnO4) za vzniku glykolů. Po provedení této dihydroxylace může KMnO4 štěpit glykoly na aldehydy či ketony; pokud se vytvoří aldehyd, tak jej lze dále zoxidovat na karboxylovou kyselinu. Volbou koncentrace činidla a teploty reakční směsi je možné reakci zastavit u glykolu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Glycol cleavage na anglické Wikipedii.

  1. L. G. Wade. Organic Chemistry. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall, 2005. ISBN 0-13-147882-6. 
  2. K-. C. Nicolaou; V. A. Adsool; C. R. Hale. An expedient procedure for the oxidative cleavage of olefinic bonds with PhI(OAc)2, NMO, and catalytic OsO4. Organic Letters. 2010. DOI 10.1021/ol100290a. PMID 20192259. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]