Globin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hemoglobin složený ze čtyř globinových podjednotek
Možná hledáte: globuliny, širokou skupinu rozměrnějších proteinů hůře rozpustných ve vodě.

Globin (latinsky globus "koule" + -in) je bílkovina kulovitého tvaru tvořená čtyřmi polypeptidy. Nejčastěji je dvojice polypeptidových řetězců stejná, dva jsou tvořeny alfa šroubovicí a dva beta skládaným listem. V lidském organismu se vyskytují řetězce globinu alfa, beta, gama, delta.

Globinové proteiny jsou v živých organismech všudypřítomné a provádějí různé funkce související se schopností jejich protetické hemové skupiny vázat plynné sloučeniny jako je O2 nebo CO.

Skupiny globinů[editovat | editovat zdroj]

Pro všechny skupiny globinů je společný trojrozměrný záhyb, který se obvykle skládá z osmi alfa šroubovic. Globiny jsou rozděleny do několika velkých skupin:

Hemoglobin a myoglobin[editovat | editovat zdroj]

Jednou z nejznámější a nejprozkoumanější skupinou globinů jsou hemoglobiny (červené krevní barvivo) a myoglobiny. Obě tyto bílkoviny reverzibilně vážou kyslík prostřednictvím protetické hemové skupiny, kterou obsahují. Podílejí se tak na vazbě a přepravě kyslíku v mnoha organismech.

Běžný hemoglobin dospělého člověka (HbA) se skládá ze 4 podjednotek, které jsou tvořeny bílkovinnou částí – globinem (dvou alfa-globinů a dvou beta-globinů) a nebílkovinnou částí – hemem (porfyrinovou skupinou s navázaným železem).[2] Globin zaujímá asi 96 % celé molekuly hemoglobinu.

Myoglobin je tvořen pouze jednou podjednotkou globinu s navázaným hemem a nazývá se proto monomerický myoglobin. Myoglobin byl prvním proteinem, jehož struktura byla vyřešena.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ROBERT C. KING; WILLIAM D. STANSFIELD; PAMELA K. MULLIGAN. A Dictionary of Genetics, Seventh Edition. [s.l.]: Oxford University Press, 2006. 
  2. Stenesh, J. (1989): Dictionary of Biochemistry and Molecular Biology (2nd Edition). John Wiley & Sons.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Globin na anglické Wikipedii.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Globine na německé Wikipedii.