Gleb (rapper)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gleb
Základní informace
Rodné jménoGleb Veselov
PřezdívkyMC Gleb, Big Boy Gleb, Gleb: ZOO, Gleb, Gleb Schizofrenik, Gleb821, Sídliskový kráľ
Narození3. května 1992 (31 let)
Pjatigorsk, Rusko
ŽánryGrime, Rap, Drum 'n' bass, Glitch Hop
Povoláníraper
Nástrojehlas
Aktivní roky2009–současnost
VydavatelUniversal Music Group
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gleb Veselov (* Pjatigorsk), známý pod uměleckým jménem Gleb (dříve Gleb Schizofrenik, Gleb: ZOO), je slovenský interpret původem z Ruska, narozený ve městě Pjatigorsk.[1] Na Slovensko přišel zhruba v osmi letech. Charakteristickými styly pro jeho tvorbu jsou grime, drum'n'bass nebo glitch hop. Ve své tvorbě se inspiruje především kulturou Velké Británie a sám sebe nezařazuje mezi klasické slovenské rappery.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Počáteční tvorba[editovat | editovat zdroj]

Podle rozhovoru pro artattack.sk začínal rapovat už ve třinácti letech, později začal tvořit do drum'n'bassových beatů.[2] Jeho prvním vydaným dílem je Bombaklad mixtape z roku 2009.[3] Na tomto albu převládá tzv. "špinavý" zvuk, je nejapný, drsný a úmyslně nedokonalý.

V roce 2011 vydal sbírku pod názvem Kaša tape.[4]

V roce 2012 vydal Gleb první EP s názvem Jaký shit, kde se jeho hudební styl začíná více podobat tomu dnešnímu.[5] Je nahrávaný v profesionálním studiu. Hudbu na albu produkoval Komander Ground, se kterým Gleb spolupracuje dodnes.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Gleb se později dostal pod křídla tehdejšího hudebního vydavatelství I LOVE PARTY PRODUCTION, dnes známého jako F * CK THEM, které spravuje YAK. SHA. Do jejich portfolia patří například i skupina Haha Crew, či Radikal Chef.

V roce 2013 pod tímto vydavatelstvím vydal mixtape Stanica Zoo, díky kterému se pomalu začal stávat známějším mezi širší veřejností.[6] Na albu hostovali například umělci jako Delik, v produkci se objevily jména jako již zmíněný Komander Ground, či známý český DJ a producent NobodyListen . Jeho spolupráce s Delikem dále pokračovala, Gleb se objevil na jeho albech XXX Tape či MVP .

Gleb v roce 2014 vydal mixtape Stanica Zoo 2, který byl jakýmsi navázáním na mixtape z předchozího roku.[7] Objevil se na portálu DatPiff, kde své mixtapy prezentují známí umělci. Opět zde převládá špinavější zvuk, Gleb používá podmazy britských grimeových umělců. Sám hovoří o albu jako o garážovém, nedokonalém, undergroundovém díle. V tomto roce se také objevil na debutovém albu Haha Crew Vlna.

V období po tomto mixtapu začal vydávat hlavně singly, a pomalu soustřeďoval pozornost na jeho nadcházející EP ZLOO.[8] To bylo vydáno na konci roku 2015 a bylo prezentováno jako jeho nejvyspělejší počin. Začal se odlišovat, vytvářet si vlastní zvuk a tříbit charakteristické prvky své tvorby.

Rok 2016 se opět nesl ve znamení singlů, Gleb to však omlouval soustředěním se na tvorbu jeho debutového alba Lavička Pimpin, který vyšel v roce 2017.[9] Na albu se objevily různí producenti, taktéž MCs jako český Smack, či Fobia Kid.

Po vydání alba se Gleb na chvíli odmlčel a do dubna roku 2018 zveřejnil jen jediný single track, Anarchia.[10] 1. dubna 2018 informoval o novém EP Audiokniha, jež je zaměřené na storytelling z prostředí bratislavských sídlišť. Představený mixtape byl doplněn také trackem Audiokniha, postaveném na intenzivním basslinovém podkladu.[11] EP Audiokniha, ale nikdy nevyšlo a single byl následován trackem Motorest.

Track Motorest vydal Gleb po šestiměsíční odmlce a upozorňuje v něm na nový, blížící se album.[12] Další track vydal 30.12.2018 pod názvem Gauč Storytelling, což je hlavní track tohoto alba. O 5 měsíců později následuje track Go Go Go a těsně za ním, 23.5.2019 vydává platinové album Gauč Storytelling.

Gleb se mezi alby opět odmlčel, dvojnásobně vyprodal bratislavské MMC a po roční kreativní přestávce vydal 7-trackové EP Leto v kufri, které na streamovací služby dorazilo 10.8.2020. Gleb v něm objevuje nové styly, cílem bylo vytvořit čistě rapové EP a opouští tak drum and bassové základy - na albu se však zjevil jeho první letní track, DaysGo, doprovázený podobně uvolněným Keby (Parkovisko Boys) a Blbé príbehy 3.

Ostatní tracky dokazují, že Gleb zůstává věrný svému stylu, příkladem je Mefek Pump it up, kde Gleb rapuje do studeného progresivního techna. Po vydání EP následuje i Léto v kufri Tour, která byla z důvodu pandemie koronaviru odložena.

V červnu roku 2022 vychází album BIG BOY FM.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku GLEB na slovenské Wikipedii.

  1. Gleb: Som svoj najväčší fanúšik aj kritik zároveň [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. GLEB: Zo slovenských raperov nemám rád skoro nikoho. ArtAttack.sk. Dostupné online. (slovensky) 
  3. Gleb Schizofrenik - Bombaklad Mixtape 2009 [online]. Dostupné online. 
  4. Gleb Schiza - KAšA TAPE [online]. Dostupné online. 
  5. YouTube [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  6. Gleb - ZOO intro (prod. Toast Face) [online]. Dostupné online. 
  7. GLEB - GULOMET vol.2 prod. Jamalboy [online]. Dostupné online. 
  8. YouTube [online]. Dostupné online. (slovensky) 
  9. GLEB : ZOO - PARK 821 [online]. Dostupné online. 
  10. gleb : zoo - ANARCHIA [online]. Dostupné online. 
  11. GLEB : ZOO - AUDIOKNIHA [online]. Dostupné online. 
  12. gleb : zoo - motorest [online]. Dostupné online.