Glacier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Glacier
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška276 m n. m.
Časové pásmoUTC-8/-7 (letní čas)
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Federální státWashington
OkresWhatcom County
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha7,8 km²
Počet obyvatel211 (2010)
Hustota zalidnění11,6 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.glacierchamber.org
Telefonní předvolba360
PSČ98244
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Glacier je obec v okrese Whatcom v americkém státě Washington. V roce 2010 zde žilo 211 obyvatel. Podle příjmu na hlavu se jedná o nejchudší obec v celém státě, což chce zastupitelstvo změnit otevřením obchodní komory.

Glacier je nejbližší obcí k nejsevernější sopce Kaskádového pohoří, Mount Baker. Vrcholek hory se nachází přibližně 15 kilometrů vzdušnou čarou od obce, silnice k lyžařskému středisku Mount Baker je zhruba 30 kilometrů dlouhá a nabízí výhledy na Mount Shuksan, jednu z nejčastěji fotografovaných hor světa. V obci se nachází několik prosperujících podniků, jako kavárny, obchody s lyžemi a snowboardy, restaurace, malý obchod s potravinami a návrhářská společnost. Zhruba půl kilometru na východ od města se nachází stanice rangerů, která poskytuje informace o místní pěší turistice a táboření.

Obec založila a pojmenovala roku 1909 Jennie Vaughn. Obec vznikla kvůli těžbě zlata a dřeva, což nakonec způsobilo kromě příbytku obyvatelstva také zájem ze strany železnice Bellingham Bay and British Columbia Railroad. V roce 1923 se obec konečně stala veřejně přístupnou, a to díky postavení Mount Baker Highway.

Rozloha obce činí 7,8 km², z čehož vše je souš. V roce 2010 v obci žilo 211 obyvatel, z čehož 96 % tvořili běloši a 2 % obyvatel byla hispánského původu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Glacier, Washington na anglické Wikipedii.