Giulia Gonzaga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Giulia Gonzaga (151316. dubna 1566) byla renesanční italská šlechtična.

Giulia Gonzaga
Giulia Gonzaga okolo roku 1535
Giulia Gonzaga okolo roku 1535
Narození1513
Gazzuolo, Itálie
Úmrtí16. dubna 1566 (53 let)
Řím, Itálie
VyznáníŘímskokatolická církev
RodGonzaga
Manžel/kaVespasiano Colonna
OtecLudovico Gonzaga
MatkaFrancesca Fieschi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Giulia se narodila v Gazzuolo (nedaleko Mantua) v roce 1513. Byla dcerou Ludovica Gonzaga, lorda ze Sabbionety a Bozzoly a Francesca Fieschi. V roce 1526 (ve věku 14 let) byla provdána za Vespasiano Colonna (14801528), hraběte z Fondi a vévody z Traetta (dnešní Minturno). Poté, co její manžel zemřel 3 roky po sňatku, utvořila Giulia ze svého paláce centrum kultury, čímž přilákala pozornost svých vrstevníků. I přesto, že byla krásná a žádaná, odmítla se provdat znovu. Měla milostný poměr s kardinálem Ippolito de' Medici z Florencie, který zemřel v Intri (jižní Lazio) poté, co se setkal s ní.

V noci z 8. na 9. srpna 1534, byla napadena ve městě Fondi námořníkem Barborossou, který byl poslán, aby ji unesl a daroval sultánovi Sulejmanovi I., svému vládci. Barbarossa byl vyslán na příkaz Ibrahima Paši, osmanského velkovezíra. Pašův plán byl přidat ji do sultánova harému a nahradit tak Hürrem Sultan, sultánovu manželku. Při únosu však utekla a frustrovaný Barbarossa poté provedl brutální útok na obyvatele města. Utekla spolu s jedním rytířem do noci. Později byl rytíř zabit, jelikož ji viděl během útěku nahou. Existují také spekulace o tom, že byl Barbarossa namotivován rodinou Colonna, která chtěla po smrti Vespasiana Colonny zpět své majetky.

Giulia Gonzaga vstoupila v roce 1535 do kláštera v Neapoli (ve věku 22 let) a zde v roce 1536 potkala Juana de Valdés. To započalo mezi nimi rozsáhlou korespondenci a díky tomu se mohla dostat k vysoce postaveným osobnostem. V roce 1533 si například psala s kardinálem Ercole Gonzagou, ten jí povolil stýkat se s Juanem.

Giulia Gonzaga zemřela ve věku 53 let v roce 1566. Po její smrti byla nalezena korespondence s Pietro Carnesecchim, která byla následně roku 1567 spálena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Giulia Gonzaga na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]