Giovanni Boccati (malíř)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giovanni Boccati
Polyptych pro hlavní oltář kostela Sv. Eustachia
Polyptych pro hlavní oltář kostela Sv. Eustachia
Jiná jménaGiovanni di Pier Matteo Boccati
Narozeníkolem 1420
Camerino, Itálie
Úmrtíkolem 1486
Itálie
ZeměItálie
Národnostitalská
Povolánírenesanční malíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Giovanni Boccati či Giovanni di Pier Matteo Boccati (kolem 1420, Camerino, Itálie – po 1480, Itálie) byl italský renesanční malíř.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Panna s dítětem na trůně obklopená anděly, serafíny a svatými

Giovanni Boccati se narodil v Camerinu v oblasti Marche. Žil a pracoval v Camerinu, Padově, Perugii a Urbinu. V roce 1445 se stal občanem Perugie. Jeho prvním dokumentovaným dílem je Madonna del Pergolato z roku 1447; tento obraz a obraz Madonna dell’Orchestra a Pietà z roku 1479 jsou vystaveny v Galleria Nazionale dell’Umbria v Perugii.

U koho se Boccati učil malovat není známo. Jeho styl naznačuje vlivy malířů, jako jsou Fra Angelico, Filippo Lippi a Domenico Veneziano.

Namaloval fresky ve vévodském paláci Palazzo Ducale v Urbinu a v roce 1473 namaloval v Orvietu oltářní obraz. V roce 1480 mu byla vyplacena provize za dva oltářní obrazy v Perugii.[1][2] V roce 1447 namaloval v Perugii obraz Panna s dítětem na trůně obklopená anděly, serafíny a svatými (Virgin and Child enthroned, and surrounded by Angels, Seraphim, and Saints. Jeho Klanění tří králů (Adoration of the Magi) lze vidět v muzeu umění Sinebrychoff ve finských Helsinkách.

V roce 1468 namaloval polyptych pro hlavní oltář kostela Svatého Eustachia v italské provincii Macerata v oblasti Marche. Polyptych zobrazuje život, mučednictví a nanebezetí Svatého Eustachia, patrona města. Zobrazuje také řadu dalších světců, včetně Sv. Magdalény, Sv. Barbory, Sv. Agáty, Sv. Venantia a Sv. Antonia Abateho.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Giovanni Boccati na anglické Wikipedii.

  1. Museo Thyssen biography
  2. Pinacoteca of Bari Archivováno 24. 9. 2015 na Wayback Machine. dates.
  3. Polyptychs of Monti Azzuri Archivováno 27. 6. 2021 na Wayback Machine., Province of Macerata, entry on Boccati's work.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Giovanni Boccati na Wikimedia Commons
  • BRYAN, Michael. Dictionary of Painters and Engravers, Biographical and Critical (Volume I: A-K). Redakce Robert Edmund Graves. York St. #4, Covent Garden, London; Original from Fogg Library, Digitized May 18, 2007: George Bell and Sons, 1886. Dostupné online. S. 142. (anglicky)