Gandzasar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gandzasar
Lokalita
StátÁzerbájdžánÁzerbájdžán Ázerbájdžán
MístoKalbajar District a Martakert Province
Souřadnice
Map
Základní informace
ZakladatelHasan Jalal
Založení13. století
Odkazy
Webwww.gandzasar.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gandzasar (arménsky Գանձասար; ázerbájdžánský Gəncəsər) je opevněný monastýr arménské apoštolské církve na historickém území Arcach v Náhorním Karabachu, arménská kulturní památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Monastýr byl založen v roce 1216 princem Hassanem Jalalyanem, zakladatelem dynastie Hasan-Jalalyan z Chačenského knížectví. Gandzasar znamená v arménštině Hora pokladu. V monastýru je kostel Jana Křtitele (arménsky Սուրբ Յָվհաննու Մկրտիչ եկեղեցի; v přepisu do latinky Surb Jowhannu Mkrtitsch jekeghezi), který byl postaven v letech 1216 až 1238. Přestože byl monastýr poškozen a jedna budova zničena během konfliktu v Náhorním Karabachu v roce 1991, funguje i nadále a je sídlem arcibiskupa Arcachské diecéze.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Monastýr se nachází v západní části Chačenského údolí a je zdaleka viditelný. Je to dáno nejen exponovanou polohou monastýru, ale také jeho barvou: monastýr byl postaven z tufu, který postupem času zčervenal a vyniká na zeleném pozadí horského lesa. Monastýr je chráněn vysokými zdmi.

Narthex má podobu gawitu, jehož vnější stěny zdobí výrazné basreliéfy znázorňující Adama a Evu, Ukřižování Krista, a postavu držící nad hlavami model kostela jako dar Bohu. Tyto reliéfy jsou z hlediska jejich kulturního a historického významu srovnávány s reliéfy Akdamaru. Monastýr se počítá mezi mistrovská díla arménské architektury.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gandsassar na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Patrick Donabédian: Dokumentation der Kunststätten. In: Jean-Michel Thierry: Armenische Kunst. Herder, Freiburg/B. 1988, S. 540f, ISBN 3-451-21141-6