Frendzona (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frendzona
Základní informace
PůvodRusko Petrohrad
Žánryelectropunk
Pop punk
Pop rock
Rock and roll
Rhythm and blues
Trap
Aktivní roky2018 - 2022
VydavatelRhymes Music
Webhttp://frendzona.me/
Současní členové
Mejk Lav, Kroki Boj, Mejbi Bejbi
Dřívější členové
Valera Didžejkin
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Frendzona (rusky Френдзона) je ruská hudební skupina založena v dubnu roku 2018 komponující do svých písní stylové žánry electropunk, pop punk, pop rock, rock and roll, rhythm and blues a trap. Dne 12. dubna 2018 vyšla jejich prvotina s názvem Bojčik (Бойчик).[1] O pár dní později 26. dubna 2018 vydala skupina album Flirt na vpiske (Флирт на вписке).[2] O necelé tři měsíce později vyšel videoklip k písni Bojčik (Бойчик), který se stal velmi populárním a skupina vstoupila do povědomí publika.

Sestava skupiny[editovat | editovat zdroj]

Ve skupině účinkují tři fiktivní postavy:

  • Mejk Lav (rusky Мэйк Лав, vlastním jménem Gleb Lysenko, rusky Глеб Лысенко) – postava oblečená v kostkovaných černobílých šatech s obličejem schovaným pod maskou, který se stylizuje do role sotva patrného ušlapaného samotáře.
  • Kroki Boj (rusky Кроки Бой, vlastním jménem Vladimir Galat, rusky Владимир Галат) – stylizovaný do role chuligána, který rád jezdí na skateboardu a kouří, dříve byl oblečen v masce krokodýla.
  • Mejbi Bejbi (rusky Мэйби Бэйби, vlastním jménem Viktorija Lysjuk, rusky Виктория Лысюк) – stylizovaná do dívky s modrými vlasy a roztomilýma očima, která ráda zpívá o všem na světě a o všech kamarádech.

Dřívější členové skupiny

  • Valera Didžejkin (rusky Валера Диджейкин) – dýdžej (účinkující v letech 2018-2019)

Biografie[editovat | editovat zdroj]

2017-2018: Formování skupiny, debutové album a rušení koncertů[editovat | editovat zdroj]

Vladimir Galat se do roku 2018 zaměřoval na rap a pod přezdívkou Galat vystupoval, účastnil se raperských soubojů a nahrával písně.[3] Gleb Lysenko již při studiu na gymnáziu měl vlastní rockovou kapelu, která sestávala ze třech členů.[4]

Oba protagonisté se seznamují na internetu a později zakládají kapelu, do které Vladimir Galat přijímá další protagonistky Viktoriji a Valeriji.[5]

Debutové album skupiny Flirt na vpiske (Флирт на вписке) vychází 26. dubna а s jeho distribucí pomohlo nakladatelství Rhymes Music.[2] Později vydali píseň Poslednij ekzamen (Последний экзамен).

V červnu roku 2018 vyšel první videoklip skupiny s názvem Bojčik (Бойчик).[6]

Na podzim 2018 skupina vydala píseň V staršej škole (В старшей школе).[7]

Dne 1. prosince vyšel videoklip k písni Děvstvennica (Девственница).

Na konci roku 2018 úřady vyslyšely kritiku od rodičovské komunity, která dehonestovala více než desítku populárních ruských interpretů za nevhodné texty propagující alkohol a drogovou závislost, které má za následek nebezpečné a sebevražedné chování, a proto úřady pozastavili koncertování těmto interpretům, mezi které byla zařazena i skupina Frendzona.[8] [9] Po zákazu koncertu v Nižním Novgorodu skupina oznámila zrušení i koncertů následujících.[10]

Před další koncertní šnůrou si skupina nechala texty svých písniček přezkoumat u Federální služby Roskomnadzor a u některých změnila texty. Sólové písně Mejbi Bejbi Butyločka (Бутылочка) (v písni si hrdinka uvědomuje svoji přitažlivost k jiné dívce) a Ljubimaja škola (Любимая школа) (hrdinka písně sní o tom jak zapálí školu) přestaly být na koncertech skupiny uváděny.[11] Následující jarní koncerty pro rok 2019 již proběhly bez problémů.

2019-2020 videoklip Poslednij Ekzamen, odchod Valerije, druhé album Ně razlej voda[editovat | editovat zdroj]

V květnu roku 2019 se o práci skupiny začaly zajímat moskevské úřady a skupinu ostře kritizovali. Ministerstvo zaslalo orgánům sociálně právní ochrany a obcím dopis, ve kterém doporučují sociálním pracovníkům varovat děti před nebezpečím tvorby skupiny, jejíž písničky a videa mají negativní dopad na duševní rozvoj a zdraví. Na základě hromadných dopisů od rodičů dětí, která dostala moskevská veřejné ochránkyni práv, byla na základě její iniciativy zvažována i alternativa zákazu koncertování v Moskvě a také odstarnění jejich písní a videí z veřejného přístupu.[12]

Dne 25. května skupina vydala videoklip k písni Poslednij Ekzamen (Последний Экзамен).[13]

V říjnu a listopadu 2019 absolvovala skupina turné s názvem Proščalnaja diskoteka (Прощальная дискотека).

Dne 26. února vydává skupina novou píseň s názvem Rock n-rolla (Рок-н-ролла) a 6. března k této písni je vydán videoklip.[14]

V lednu 2020 opouští skupinu Valera Didžejkin.[15]

Dne 24. března 2020 skupina vydává píseň Kokoro (Кокоро).

Dne 17. dubna 2020 skupina vydává album Ně razlej voda (Не разлей вода), které obsahuje 11 písní. Sama skupina se o tomto albu vyjádřila jako o začátku nového a vyzrálejšího přístupu k umělecké tvorbě. Součástí alba je i píseň nazpívaná se zpěvačkou Dorou.[16] Později vyšel videoklip k písni Kokoro «Кокоро».[17]

Píseň z alba Ně razlej voda s názvem Sekret (Секрет) se stala úvodní znělkou stejnojmeného pořadu vysílající se na televizní stanice TNT.[18]

Dne 11. srpna v pořadu vycházejícím na YouTube s názvem Studija 69 (Студия 69) skupina vystoupila s převzatou písní zpěváka Šury s názvem Ty ně věr slezam (Ты не верь слезам).[19]

24. dubna 2022 odehrála skupina v Petrohradě svůj poslední koncert.

Členové skupiny pokračují v umělecké kariéře v sólových aktivitách.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Název odkaz Spotify
2018 Flirt na vpiske (Флирт на вписке) odkaz
2020 Ně razlej voda (Не разлей вода) odkaz
2021 Albomba (Альбомба) odkaz

Samostatné písně[editovat | editovat zdroj]

Rok Název odkaz Spotify
2018 Bojčik (Бойчик)
Poslednij Ekzamen (Последний Экзамен) odkaz
V staršej škole (В старшей школе) odkaz
2020 Rok-n-rolla (Рок-н-ролла) odkaz
Kokoro (Кокоро) odkaz
2021 Poigrajem (Поиграем) odkaz
Molodosť (Молодость) odkaz
Školnaja (Школьная) odkaz

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • dne 1. května 2019 udělená Zlatá deska za album Flirt na vpiske[20]
  • dne 30. července 2020 udělena Zlatá deska za album Ně razlej voda[21]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Френдзона (группа) na ruské Wikipedii.

  1. ФРЕНДЗОНА — БОЙЧИК BOOM: vk.cc/7WsUNA.. | ФРЕНДЗОНА | VK. vk.com [online]. [cit. 2021-11-07]. Dostupné online. 
  2. a b ФРЕНДЗОНА — «ФЛИРТ НА ВПИСКЕ» (2018).. | ФРЕНДЗОНА | VK. vk.com [online]. [cit. 2021-11-07]. Dostupné online. 
  3. Versus Межсезонье #1: D.Masta vs Galat. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. Вписка и Френдзона: ориентация Мэйби Бэйби, кто из группы написал Дорадура, уход Валеры. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  5. Галат не получил признания в рэпе — тогда он придумал группу Френдзона. Вот его история. The-Flow.ru [online]. [cit. 2021-11-08]. Dostupné online. (rusky) 
  6. ФРЕНДЗОНА — БОЙЧИК. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. ФРЕНДЗОНА — В СТАРШЕЙ ШКОЛЕ (acoustic). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  8. В Вологде отменили концерт группы "Френдзона" после жалобы омбудсмена в прокуратуру. Interfax.ru [online]. [cit. 2021-12-02]. Dostupné online. (rusky) 
  9. Группа "Френдзона" заявила об отмене концерта в Ярославле. Interfax.ru [online]. [cit. 2021-12-02]. Dostupné online. (rusky) 
  10. Группа "Френдзона" сообщила об отмене концерта в Нижнем Новгороде. Interfax.ru [online]. [cit. 2021-12-02]. Dostupné online. (rusky) 
  11. "Френдзона" проверила свои песни в Роскомнадзоре. BBC News Русская служба. Dostupné online [cit. 2021-11-11]. (rusky) 
  12. Московские власти выступили против творчества поп-группы «Френдзона». www.kommersant.ru [online]. 2019-05-22 [cit. 2021-11-12]. Dostupné online. (rusky) 
  13. ФРЕНДЗОНА — ПОСЛЕДНИЙ ЭКЗАМЕН. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  14. ФРЕНДЗОНА — РОК-Н-РОЛЛА. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  15. ФРЕНДЗОНА — РОК-Н-РОЛЛА (ТИЗЕР).. | ФРЕНДЗОНА | VK. vk.com [online]. [cit. 2021-11-13]. Dostupné online. 
  16. НЕ РАЗЛЕЙ ВОДА - новый альбом группы ФРЕНДЗОНА. Rockcor - первый российский независимый рок-журнал [online]. [cit. 2021-11-13]. Dostupné online. 
  17. ФРЕНДЗОНА — КОКОРО. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  18. Секрет: 1 выпуск. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  19. Поменялись хитами: Ты не верь слезам - ФРЕНДЗОНА / Кокоро - Шура / Студия 69 #9. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  20. Чуть не забыли вам рассказать, что наш дебютный.. | ФРЕНДЗОНА | VK. vk.com [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  21. Альбом «Не Разлей Вода» получил золотую сертификацию!.. | ФРЕНДЗОНА | VK. vk.com [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]