Franz Stampfl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franz Stampfl
Narození18. listopadu 1913
Vídeň
Úmrtí19. března 1995 (ve věku 81 let)
Melbourne
Alma materQueen Elizabeth's School, Barnet
Univerzita užitého umění ve Vídni
Povolánítrenér, oštěpař a lyžař
OceněníAthletics Australia Hall of Fame (2013)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Franz Ferdinand Leopold Stampfl MBE (18. listopadu 1913 Vídeň19. března 1995 Melbourne) byl jedním z předních světových trenérů atletiky. Prosazoval vědecky podloženou tréninkovou metodu, zvanou intervalový trénink, oblíbenou zejména při tréninku sprintu a středně dlouhých tratí. Stál u olympijských medailí sportovců jako Chris Brasher nebo Ralph Doubell a u překonání pověstné 4 minutové hranice v běhu na 1 míli.[1] 

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Stampfl se narodil ve Vídni. Studoval zde psaní a kreslení. Po škole navštěvoval vídeňskou akademii umění Kunstgewerbeschule a věnoval se i lyžování a hodu oštěpem. 

Intervalový trénink[editovat | editovat zdroj]

Stampfl velmi prosazoval intervalový trénink. Při tomto druhu tréninku střídá atlet intenzivní nasazení s krátkými odpočinkovými fázemi. Příkladem může být 12 opakování sprintu na 400 m s 200 m vyklusáváním mezi sprinty.

Stampflovým velkým rivalem byl Percy Cerutty, trenér například Herba Elliotta, šampióna na středně dlouhých tratích. Stampflovy metody se považují za vědecky podložené, zatímco Ceruttyův přístup je označován jako historicko-přírodní (směs stoické a spartské filozofie).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Franz Stampfl na anglické Wikipedii.

  1. DEKANOVSKÝ, Václav. Franz Stampfl, vypravěč, který předběhl 4 minutovou míli [online]. blog Inspirující, 2015-09-30 [cit. 2015-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-10-01.