František Skoumal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Skoumal
Narození21. září 1901
Lukov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí17. března 1942
Koncentrační tábor Auschwitz
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Národnostčeská
Povolánípedagog
ZaměstnavatelStátní reálné gymnázium Přerov
Představenstvavedoucí sportovního klubu DSK Viktoria Přerov, oblastní velitel Junáka
ChoťLibuše Kašparová
DětiEva Ševelová, Jiří Skoumal
RodičeJosef Skoumal, Marie Hochová
Příbuznítchán Gustav Kašpar
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Skoumal (21. září 1901 Lukov17. března 1942 Koncentrační tábor Auschwitz) byl český pedagog, odbojář z období druhé světové války a oběť nacismu.

Život[editovat | editovat zdroj]

František Skoumal se narodil 21. září 1901 v Lukově na Zlínsku v rodině Josefa Skoumala a Marie rozené Hochové. Profesí byl středoškolským pedagogem, vyučoval na státním reálném gymnáziu v Přerově zeměpis a tělesnou výchovu. Angažoval se v přerovském společenském a sportovním dění. Byl vedoucím sportovního klubu DSK Viktoria Přerov, v roce 1937 založil při přerovském gymnáziu oddíl Junáka a stal se jeho oblastním velitelem. Po německé okupaci v březnu 1939 vstoupil do protinacistického odboje v řadách Obrany národa. Působil zejména jako spojka mezi touto organizací a Junákem, průběžně se také snažil posilovat národní vědomí zejména u mladých lidí. Za svou činnost byl 3. října 1941 v Přerově zatčen a poté vyslýchán a vězněn v brněnské věznici Pod kaštany. Odtud byl převezen do koncentrační tábora Auschwitz, kde 17. března 1942 zahynul.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

František Skoumal se oženil s Libuší Kašparovou. Manželům se narodily dvě děti: Eva provdaná Ševelová a Jiří Skoumal, budoucí novinář a redaktor Československého rozhlasu.[1] Jeho tchán Gustav Kašpar byl československý legionář, který se rovněž zapojil do protinacistického odboje a zahynul v německé káznici.[2]

Posmrtná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]