František Jan Šťastný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Jan Šťastný
Základní informace
Narození1764
Praha
Úmrtí1826 (ve věku 61–62 let)
Mannheim
Povoláníhudební skladatel
Nástrojevioloncello
RodičeJan Šťastný
PříbuzníBernard Václav Šťastný (sourozenec)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Jan Šťastný, někdy též Štiasný, Štasný (v německém přepise Franz Johann Štasný, 1764, Praha - kolem roku 1830, Mannheim), byl český violoncellista a hudební skladatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn hobojisty Jana Šťastného († 1788) a violoncellista a skladatel Bernard Václav Šťastný byl jeho bratr.

František Jan působil jako violoncellista v Praze a v dalších evropských městech. mj. v Norimberku, Londýně a Paříži a získal si pověst virtuosa. Nakonec se usadil v Mannheimu, kde našel uplatnění jako člen dvorního orchestru.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Složil duety a sonáty pro dvě violoncella, divertissement a velké trio pro violu a violoncella, koncertní flétnu, violu a violoncella a sóla pro violoncello a basso continuo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku František Jan Štiasný na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Constantin von Wurzbach: Štastný, Johann. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 37. Theil. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Wien 1878, S. 239–241 (Digitalisat).
  • Constantin von Wurzbach: Stiasny, Bernhard Wenzel und Franz Johann. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 38. Theil. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Wien 1879, S. 330 f. (Digitalisat).
  • Alfred Baumgärtner: Propyläen Welt der Musik. Die Komponisten. Band 5, 1989, ISBN 3-549-07835-8, S. 228–229.