For sale: baby shoes, never worn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dětské boty na prodej. Nenošené.
AutorErnest Hemingway
Původní názevFor sale: baby shoes, never worn
ZeměUSAUSA USA
Jazykangličtina
Žánrpovídka
Datum vydání16. května 1910
Počet stran1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

For sale: baby shoes, never worn (česky „Na prodej: Dětské boty, nikdy nenošené.“) je známa jako šestislovný příběh a extrémní tzv. flash fiction. Autorství je připisováno Ernestu Hemingwayovi, avšak podobné příběhy vznikaly již před jeho narozením,[pozn. 1] a tudíž není stoprocentně jasné, zda je autorem právě Hemingway. Domněnce napomáhá nepodložený příběh o Hemingwayově setkání a sázce s dalšími spisovateli v jedné restauraci o deset dolarů, že dokáže napsat povídka jen o šesti slovech. Prý ji měl napsat na ubrousek, obeslat s ním stůl a inkasovat výhru.[2][3][4]
Tímto příběhem započaly snahy o vyprávěcí koncept s absolutním minimem slov,[5] jež byly roku 2008 vydány ve sbírkové monografii nakladatelstvím Smith Magazine a které se na police současné literatury stávají stále populárnější.[6]

Historie vzniku[editovat | editovat zdroj]

16. května 1910 vyšel v americkém periodiku Spokane Press článek s titulem Tragedy of Baby's Death is Revealed in Sale of Clothes (česky „Tragédie smrti dítěte byla odhalena při prodeji jeho oblečení“). V této době by bylo Hemingwayovi pouhých deset let.[7]

Roku 1917 zveřejnil William R. Kane článek s názvem The Editor, v němž nastínil téma truchlící matky, jíž zemřelo dítě, a navrhoval k němu připojil podtitul Little Shoes, Never Worn. V jeho verzi příběhu nebyly dětské botičky prodány, ale darovány. Kanovým návrh bylo také změnit skutečnost daru na prodej; podle něj by pro prodávajícího bylo útěchou, že z bot bude profitovat jiné dítě.

V roce 1921 byl příběh parodován v časopise Judge, v jehož červencovém vydání se objevila verze, ve které se stal záměrem prodeje stal místo bot dětský kočárek. Autor popisuje navázání kontaktu prodejce s nákupčím a dodává vysvětlení, že se prodávajícímu narodila dvojčata, a proto jednomístný kočárek parametrově nestačí.

První známé spojení s osobností Ernesta Hemingwaye pochází z roku 1991, tedy 30 let po smrti spisovatele. Toto přisouzení je zmíněno v knize Get Published! Get Produced!: A Literary Agent's Tips on How to Sell Your Writing, vydané nakladatelstvím S.P.I. Books. Tato informace byla následujícího roku potvrzena dopisem Arthura C. Clarka, ve kterém zopakoval historku o Hemingwayově sázce v restauraci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku For sale: baby shoes, never worn na německé Wikipedii.

  1. SEXSON, Linda. The Infant Shoes of Polonius. S. 197–198. Gettysburg Review [online]. 2017. Roč. 30, čís. 2, s. 197–198. ISSN 0898-4557. (anglicky) 
  2. For Sale, Baby Shoes, Never Worn. Quote Investigator [online]. 2013-01-28 [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Fakta o Ernestovi Hemingwayovi. bestglitz.com [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  4. STROUT, Elizabeth; SCHUBERT, Helga; BRANDT, Matthias; FILIPENKO, Sasha. »Zu verkaufen: Babyschuhe, nie getragen«. Süddeutsche Zeitung Magazin [online]. 2022-08-25 [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. (německy) 
  5. MUNZAROVÁ, Sofie. Šestislovné povídky aneb Stručnost nade vše. Šaldoviny - Školní časopis Gymnázia F. X. Šaldy [online]. 2022-05-17 [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  6. FISHELOV, David. Parodies of Six-Word Stories: A Comic Literary Metagenre. S. 34. Connotations: A Journal for Critical Debate [online]. 2022. Čís. 31, s. 34. ISSN 2626-8183. (anglicky) 
  7. Mýtus o nejkratší povídce na světě. Dětské boty na prodej. Nenošené. Čítárny [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Někteří literární vědci označují biblické frazémy taktéž za příklady flash fiction.[1]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]