Fischa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fischa
Základní informace
Délka toku35 km
Plocha povodí563,1 km²
Pramen
Ústí
Protéká
RakouskoRakousko Rakousko (Dolní Rakousyokres Vídeňské Nové Město-venkov, okres Baden, okres Bruck an der Leitha)
Úmoří, povodí
Černé moře, Dunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fischa [fiša], také zvaná Kalte Fischa („Studená Fischa“), je nížinná řeka v Dolních Rakousích jihovýchodně od Vídně, pravý přítok Dunaje. Je dlouhá 35 km a má povodí o ploše 563 km². Protéká částí Vídeňské pánve zvanou Feuchte Ebene („Vlhká rovina“). Celý tok si drží zhruba severovýchodní směr, největšími sídly na řece jsou Ebreichsdorf a Fischamend.

Fischa vzniká v rovině západně od Ebenfurthu, z několika mocných pramenů sbírajících vodu z tzv. Wöllersdorfského suťového kužele (asi 10 km západně). Díky tomu jde od začátku o poměrně vodnatý tok a níže v Gramatneusiedlu může přijmout mnohem delší řeku Piesting (90 km) jako svůj přítok. Pod Fischamendem vtéká do nivy veletoku Dunaje a po několika kilometrech do něj ústí. Je to poslední významnější pravý přítok Dunaje na rakouském území.

Warme Fischa[editovat | editovat zdroj]

Jižně od Fischy se nachází jiný, nesouvisející tok zvaný Warme Fischa („Teplá Fischa“), což je levý přítok Litavy. Mezi Ebenfurthem a Pottendorfem tečou souběžně pár km od sebe. Označení „teplá“ plyne ze stálé teploty jejího pramene (19 °C).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fischa na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]