Filip Hodas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filip Hodas
Základní informace
PřezdívkaHoodass
Narození10. července 1992
Praha, Československo
PovoláníUmělec, 3D grafik, ilustrátor
Aktivní roky2015–současnost
Významná dílaPop Culture Dystopia, Cartoon Fossils
PříbuzníNicholas Miles Kirke, Alexis Kirke, Jaroslav Tomčík
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filip Hodas (* 10. července 1992 Praha), známý také pod přezdívkou Hoodass, je český digitální umělec, 3D grafik a ilustrátor. Ve svých pracích využívá velké množství prvků od surrealismu až po reference současných kulturních ikon. Jeho nejpopulárnější sérií je Pop Culture Dystopia, která se v roce 2018 stala virální.[1] Jeho tvorba se vyznačuje vysokou mírou detailu a realističnosti, kdy Hodas mistrně balancuje na hranici fikce a reality.

V roce 2020 zvítězil v anketě Esquire MAN 2020 v kategorii Digital.[2][3] S 624 tisíci sledujícími patří mezi dvacet nejsledovanějších Čechů na Instagramu.[4]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 10. července 1992 v Praze, kde následně i vyrůstal v Praze 9 - Letňanech. Jeho matka pochází ze Slovenska, z otcovy strany má předky ve Spojeném království.[5] Je vnukem Jaroslava Tomčíka, důstojníka čs. jednotek ve Velké Británii a pozdějšího politického vězně.[6] Jeho nevlastním bratrem je oceňovaný britský skladatel Alexis Kirke.[5] V letech 1998 - 2007 navštěvoval Základní školu Tupolevova, následně v letech 2007 až 2011 studoval na Gymnáziu U Libeňského zámku. Po dokončení gymnázia byl přijat na Fakultu informačních technologií ČVUT. Studium však nedokončil, jelikož se již během svých studií věnoval umělecké tvorbě. Po ukončení vysokoškolského studia začal pracovat v pražské společnosti PRESCO, kde se zaměřoval zejména na ilustraci a 2D návrhy produktů. Pod přezdívkou HDS působil rovněž jako DJ, v roce 2014 hrál na největším drum and bassovém festivalu na světě Let It Roll.[7] Žije v pražských Vršovicích.

Umělecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Grafice se věnoval již během svého dospívání, kdy vytvářel plakáty odkazující na kulturní události, a to zejména v rámci hudební scény. Svou uměleckou kariéru začal v roce 2015, kdy nahrál svůj vůbec první 3D render na svůj instagramový účet. Následující dva roky pak na Instagram nahrával novou ilustraci každý den, a to v rámci svého osobního projektu 'Daily Renders'. Za toto období vytvořil přes 400 ilustrací, díky kterým získal statisíce sledujících z celého světa a jeho popularita rostla.[8] Díky instagramovému účtu se na něj začali rovněž obracet klienti se svými zakázkami. V roce 2016 se stal umělcem na volné noze.

K vytvoření propracovaných renderů s vysokou mírou realističnosti využívá velké množství softwaru – zejména programy Cinema 4D, Zbrush, OctaneRender, Substance Painter, či Adobe Photoshop.[9]

Komerční tvorba[editovat | editovat zdroj]

Během své kariéry spolupracoval s řadou světoznámých značek a umělců. Pracoval na kampaních pro Adidas, Samsung, Adobe, Coca-Colu, Apple, vytvořil přebal desky pro francouzského skladatele elektronické hudby Jean-Michel Jarre, navrhoval přebaly knih pro americké nakladatelství HarperCollins, jedno z největších knižních vydavatelství na světě, jeho umělecké práce si nechal licencovat i švédský nábytkářský řetězec IKEA a prodával je jako obrazy.


Osobní tvorba[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejznámější Hodasovy umělecké série patří Pop Culture Dystopia, Cartoon Fossils, či série Plastic Pollution upozorňující na rostoucí míru plastového znečištění.

Pop Culture Dystopia[editovat | editovat zdroj]

V sérii Pop Culture Dystopia Hodas využívá světoznámé ikony minulé i současné kulturní scény, které umisťuje do apokalyptických prostředí paralelních světů, čímž poukazuje na pomíjivost těchto ikonických symbolů 20. a 21. století. Mezi nejpopulárnější rendery patří Bikini Bottom ztvárňující americkou animovanou postavu Spongeboba v kalhotách, The Last Trooper zobrazující Stormtroopera z kultovní filmové série Star Wars, Happy Meal inspirovaný proslulým dětským menu fast-foodového řetězce McDonald's, či Bender, robot z populárního seriálu Futurama.[10]

Cartoon Fossils[editovat | editovat zdroj]

V sérii Cartoon Fossils se Hodas vrací do svého dětství a zpracovává ikony 90. let 20. století. Ve této sérii tak Hodas využívá postavy z kreslených seriálů, na které aplikuje zákony anatomie. Lebky ikonických animovaných postav, například Goofyho, antropomorfního psa Walta Disneyho, Strýčka Skrblíka, Pepka námořníka, či Minnie Mouse pak umisťuje na podstavce v muzeu ke zdůraznění ikoničnosti těchto charakterů a jejich role v dětství dnešních mileniálů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ON THE RECEIVING END OF FILIP HODAS. Plastik Magazine [online]. [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. 3D pracemi spojuje fikci a realitu. Český tvůrce zaujal Samsung i Adobe. iDNES.cz [online]. 2020-09-13 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  3. Mužem roku je raper Yzomandias. Ovládl anketu Esquire MAN. iDNES.cz [online]. 2021-01-28 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  4. Filip Hodas (@hoodass). Instagram [online]. [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  5. a b KAIN, Petr. ... a vyrazil jsem žít do Československa. Brit hledal v Praze svého otce, nakonec tu založil byznys. Hospodářské noviny (iHNed.cz) [online]. 2019-12-20 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  6. ENCYKLOPEDIE ČSSD: Tomčík Jaroslav. www.historiecssd.cz [online]. [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  7. LET IT ROLL OPEN AIR FESTIVAL 2014 // OFFICIAL TEASER VIDEO. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  8. filip hodas' otherworldly landscapes suggest interventions by alien forces. designboom | architecture & design magazine [online]. 2016-01-27 [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Artist Filip Hodas on creating an incredible, brand new 'pop culture dystopia' artwork series. Digital Arts [online]. [cit. 2021-05-24]. Dostupné online. 
  10. Dystopian Digital Art Visualizes Pop Culture Icons as Ancient Ruins. mymodernmet.com [online]. [cit. 2021-05-24]. Dostupné online.