Zbrush

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zbrush
VývojářPixologic
Aktuální verze2022.0.6 (15. září 2022)
Operační systémMac OS X, Windows
Typ softwaru3D počítačová grafika
LicenceProprietární
Webwww.pixologic.com/zbrush
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zbrush je profesionální grafický editor pro 3D a 2.5D modelování, texturování a malbu. Primární funkcí programu je vytváření highpoly modelů pro digitální animace, filmy a hry.

Zbrush používá dynamickou změnu rozlišení modelu (počtu polygonů), tzv. subdivision levels, při zachování možnosti návratu k nižším úrovním bez ztráty informací. Díky tomu je možné zpětně generovat normálovou mapu nebo displacement mapu pro původní lowpoly model. 3D model může být umístěn na virtuální plátno a převeden na 2.5D pomocí technologie tzv. pixolů. V takovém případě lze stále měnit osvětlení a další vlastnosti, avšak plná 3D reprezentace je ztracena. Takto lze na plátno umístit mnohem více modelů, než by bylo možné v 3D režimu.

6 postupných subdivision levels modelu

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zbrush byl vyvinut společností Pixologic, založenou Oferem Alonem a Jackem Rimokhem. Program byl prezentován v roce 1999 na konferenci SIGGRAPH. Demo verze 1.55 byla vydána v roce 2002 a verze 3.1 v roce 2007. Zbrush 4 pro Windows a Mac OS byl oznámen 21. dubna 2009 pro srpnové vydání, ale byl následně odložen. V září stejného roku byla vydána verze 3.5 s některými funkcemi plánovanými pro Zbrush 4.

Hardwarové požadavky[editovat | editovat zdroj]

Hardwarové nároky pro Windows[1]
Hardware Minimum Doporučeno
Procesor P4 nebo AMD Opteron nebo Athlon64 procesor (Musí obsahovat rozšíření SSE2) Pentium D nebo novější (nebo ekvivalentní, např. AMD Athlon 64 X2 nebo novější)
Paměť RAM 1 GB 6 GB
Display Rozlišení 1280×1024, 32bitový Rozlišení 1280×1024 nebo vyšší, 32bitový
Úložné zařízení 16 GB volného místa na pevném disku pro scratch disk
Hardwarové nároky pro Macintosh
Hardware Požadované
Procesor Intel Macintosh
Paměť RAM 2 GB pro milionové počty polygonů, 6 GB doporučené
Display Rozlišení 1280×1024, nastavené na miliony barev
Úložné zařízení 16 GB volného místa na pevném disku pro scratch disk

Pixol[editovat | editovat zdroj]

Pixol je datová struktura pro ukládání obrazových informací v 2.5D. Podobně jako pixel obsahuje X a Y souřadnice na virtuálním plátně a hodnotu barvy. Navíc však přidává informace o materiálu, Z souřadnici (hloubku od kamery) a orientaci (normálu).[2]

Možnosti[editovat | editovat zdroj]

Mezi hlavní funkce programu patří:

Skulptování a 3D štětce[editovat | editovat zdroj]

Zbrush umožňuje tvarovat 3D model podobným způsobem jako sochař. Využívá k tomu 3D štětce (anglicky 3D brushes), které určitým způsobem ovlivňují povrch modelu. Funkce štětců se liší od posouvání části modelu či přidávání objemu po vyhlazování nebo zploštění povrchu. Každý štětec přitom má dodatečné nastavení funkce.

Polypainting[editovat | editovat zdroj]

Polypainting je metoda malby na povrch objektu s možností následného exportu textury pro 3D model. Hodnota barvy je uložena společně s každým vertexem modelu a rozlišení malby tedy závisí na počtu polygonů modelu.

Dynamesh[editovat | editovat zdroj]

Dynamesh umožňuje dynamickou změnu topologie modelu při zachování konstantní hustoty polygonů. Po změně modelu, která způsobí přílišné natažení polygonů je možné model regenerovat a dynamesh přidá v tomto místě dodatečné vertexy. Další funkcí dynamesh je spojení protínajících se povrchů, podobné booleanovským operacím.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. System Requirements [online]. Pixologic [cit. 2014-02-12]. Dostupné online. 
  2. Pixol [online]. Pixologic [cit. 2014-02-12]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]