Ferrisaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxFerrisaurus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, asi před 68 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce vzezření příbuzného rodu Montanoceratops.
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádMarginocephalia
InfrařádCeratopsia
ČeleďLeptoceratopsidae
RodFerrisaurus
Arbour a Evans, 2019
Binomické jméno
Ferrisaurus sustutensis
Arbour a Evans, 2019
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ferrisaurus („železný ještěr“) byl rod malého rohatého ptakopánvého býložravce z čeledi Leptoceratopsidae. Fosilie tohoto dinosaura byly objeveny v sedimentech souvrství Tango Creek (pánev Sustut, provincie Britská Kolumbie) a mají stáří asi 68,2 až 67,2 milionu let (svrchní křída, maastricht). Formálně byl popsán v listopadu roku 2019.[1] Jedná se o první druh neptačího dinosaura pojmenovaného z území Britské Kolumbie.

Objev a popis[editovat | editovat zdroj]

Fosilie byly náhodně objeveny roku 1971 při geologickém pátrání po uranu a thoriu. Původně byl tento dinosaurus známý jen jako blíže neurčitelný zástupce kladu Neornithischia, po detailním prozkoumání se však ukázalo, že se jednalo o zástupce čeledi Leptoceratopsidae, tedy malých rohatých dinosaurů. Objeveny byly pouze části lopatkového pletence a kostí končetin, lebka se nedochovala. Holotyp nese označení RBCM P900 a jednalo se o dinosaura dlouhého asi 1,75 metru a vážícího kolem 150 kg. Blízkými příbuznými tohoto rodu byly taxony Montanoceratops a Leptoceratops.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Arbour, V. M., & Graves, M. C. (2008). An ornithischian dinosaur from the Sustut Basin, north-central British Columbia, Canada. Canadian Journal of Earth Sciences, 45(4), 457–463. doi:10.1139/e08-009

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]