Farabundo Martí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Farabundo Martí
Rodné jménoAgustín Farabundo Martí Rodríguez
Narození6. května 1893
Teotepeque
Úmrtí1. února 1932 (ve věku 38 let)
San Salvador
Příčina úmrtístřelná rána
Alma materUniversity of El Salvador
Povolánípolitický aktivista
Politická stranaCommunist Party of El Salvador
RodičePedro Martí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Agustín Farabundo Martí Rodríguez (5. května 1893 Teotepeque1. února 1932 San Salvador) byl salvadorský komunistický aktivista a organizátor povstání drobných rolníků v lednu 1932.

Narodil se v rodině statkáře v departementu La Libertad, absolvoval salesiánskou kolej a studoval práva na Salvadorské univerzitě. Školu nedokončil, protože se v roce 1920 zúčastnil protivládní demonstrace, byl zatčen a vypovězen ze země. V guatemalském exilu spoluzaložil roku 1925 Komunistickou stranu Střední Ameriky, angažoval se také v organizaci Mezinárodní rudá pomoc, podporující rodiny vězněných nebo zabitých komunistů, v roce 1928 se zúčastnil povstání v Nikaragui, které vedl Augusto César Sandino. Po návratu do vlasti stál roku 1930 u zrodu Komunistické strany Salvadoru. Velká hospodářská krize vážně poškodila ekonomiku Salvadoru, založenou na exportu kávy, a v zemi rostlo sociální napětí. V lednu 1932 se konaly komunální volby, v nichž komunisté dosáhli značných úspěchů. Prezident země, generál Maximiliano Hernández Martínez, odmítl výsledky uznat a komunisté začali připravovat ozbrojené povstání. 19. ledna 1932 byli v San Salvadoru zatčeni Martí a jeho nejbližší spolupracovníci, studenti Mario Zapata a Alfonso Luna. Na západě země vypukly 22. ledna rozsáhlé nepokoje, ale vzhledem k nepřítomnosti vůdců byla tato vzpoura armádou rychle potlačena. Následovala vlna brutálních represí známá jako La Matanza (Krveprolití), při níž bylo pro podezření z účasti na povstání zabito nejméně deset tisíc venkovanů, převážně indiánského původu. Martí s Lunou a Zapatou byli zastřeleni ve věznici v San Salvadoru 1. února 1932.

Pojmenovala se podle něj Národní osvobozenecká fronta Farabunda Martího, která byla založena roku 1980 jako protivládní guerilla a po skončení občanské války se transformovala v legální politickou stranu.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]