Faktor XIII

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Faktor stabilizující fibrin)

Faktor XIII nebo také fibrin stabilizující faktor je enzym (EC 2.3.2.13) koagulačního systému, který vytváří křížové vazby mezi molekulami fibrinu.

faktor XIII stabilizuje fibrin

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Faktor XIII je transglutamináza, která cirkuluje v krevní plazmě jako heterotetramer složený ze dvou katalytických A podjednotek a dvou nosičových B podjednotek. Poté, co trombin přemění fibrinogen na fibrinové monomery, vytvoří monomery proteinovou síť, ve které je každá jejich E-doména spojena pouze s jednou D-doménou. Faktor XIII je aktivován trombinem na faktor XIIIa; k aktivaci na faktor XIIIa jsou třeba vápenaté ionty jako kofaktor. Trombin štěpí N-konec polypetidového řetězce podjednotky A v pozici mezi Arg37 a Gly38, což vede k uvolnění aktivačního peptidu (hmotnost 4 kDa). Za přítomnosti vápenatých iontů se nosičové podjednotky odpojí od katalytických podjednotek. Následuje 3D změna v konformaci faktoru XIII a poté k expozici postranního řetězce cysteinu v katalytickém místě. Po aktivaci trombinem, katalyzuje faktor XIIIa vznik γ-glutamyl-Є-lysyl amidových křížových vazeb mezi fibrinovými molekulami a vytváří se tak nerozpustná sraženina. [1]

Objev[editovat | editovat zdroj]

FXIII je také znám jako Laki-Lorandův faktor (pojmenován po vědcích, kteří poprvé předpokládali jeho existenci v roce 1948). [2]

Genetika[editovat | editovat zdroj]

Zymogen faktoru XIII je glykoprotein s molekulovou hmotností 320 kDa. Vyskytuje se jako tetramer složený ze dvou podjednotek A a dvou podjednotek B. Jejich geny se nachází na odlišných chromozómech:

  • podjednotka A (6p25-p24). Transglutaminázová část, která připojuje alkylovou skupinu aminokyseliny lysinu ke gamma-karboxyamidové skupině glutaminu na druhém řetězci (odštěpuje se amoniak). Molekulová hmotnost A řetězce je přibližně 83 kDa.
  • B podjednotka (1q31-q32.1). Nemá žádnou známou enzymatickou aktivitu a zřejmě slouží jako nosič pro A podjednotku. Molekulární hmotnost B řetězce je přibližně 76,5 kDa.

Fyziologie[editovat | editovat zdroj]

Typická koncentrace FXIII v plazmě je 10 μg/ml (2A2B heterodimer), zatímco koncentrace volného B řetězce je 22 μg/ml. FXIII má dlouhý poločas, mezi 5-9 dny. Je přítomen v plazmě, trombocytech, monocytech, makrofázích i v prekurzorech těchto buněk.

Fibrinová sraženina, která není stabilizovaná FXIIIa, je rozpustná v močovině o koncentraci 5 mol/l. Stabilizovaná sraženina se za těchto podmínek nerozpouští.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Factor XIII na anglické Wikipedii.

  1. Pisano JJ, Finlayson JS, Peyton MP. [Cross-link in fibrin polymerized by factor 13: epsilon-(gamma-glutamyl)lysine.]. Science. 1968, čís. 830, s. 892–3. DOI 10.1126/science.160.3830.892. PMID 4967475. 
  2. Laki K, Lóránd L. On the Solubility of Fibrin Clots. Science. September 1948, čís. 2802, s. 280. DOI 10.1126/science.108.2802.280. PMID 17842715. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]