Exmanželka za odměnu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Exmanželka za odměnu
Původní názevThe Bounty Hunter
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka110 minut
ŽánrAkční / Komedie / Romantický
ScénářSarah Thorp
RežieAndy Tennant
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJennifer Aniston
Gerard Butler
ProdukceNeal H. Moritz
HudbaGeorge Fenton
KameraOliver Bokelberg
KostýmySophie de Rakoff
StřihTroy Takaki
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 19. března 2010
Produkční společnostiOriginal Film
Relativity Media
DistribuceColumbia Pictures
Rozpočet40 mil. USD[1]
Tržby136 320 546 USD[1]
Exmanželka za odměnu na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Exmanželka za odměnu (orig. The Bounty Hunter) je americká filmová komedie z roku 2010 režiséra Andyho Tennanta v hlavních rolích s Jennifer Aniston a Gerardem Butlerem. Příběh se zaměřuje na lovce lidí, který je najat, aby dopadl svou bývalou manželku.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Milo Boyd, bývalý příslušník NYPD, nyní pracuje jako lovec lidí, který způsobí požár při oslavách 4. července a je zatčen. Milova exmanželka Nicole Hurleyová je investigativní reportérka, která byla zatčena za napadení policisty. Když se má dostavit kvůli tomu k soudu, dostane tip na článek (zdánlivá sebevražda může být ve skutečnosti vraždou) a jde na setkání se svým informátorem. Soudce ji kvůli tomu pošle za mříže. Nicolin informátor Jimmy je ještě před jejím příjezdem unesen. Sid, který ručil za Nicolinu kauci, nabídne Milovi, aby za 5 000 dolarů Nicole dopadl a umožnil její uvěznění. Poté, co se zeptá Nicoliny matky Kitty a s pomocí vlastních vědomostí a Nicoliných zvycích ji Milo najde na závodišti v New Jersey, kde ji chytí, zamkne v kufru svého auta a vydá se s ní na Manhattan. Ani jeden z nich neví, že jsou sledování. Mila sledují dva muži najatí Irene, u které má Milo vysoké dluhy kvůli sázení. Nicole je sledována Earlem Mahlerem, který je spjat s případem, který Nicole vyšetřuje. Oba jsou pak sledování Nicoliným kolegou Stewartem, který je do ní zamilovaný a chce ji zachránit.

Mahler oba potom dožene a pokusí se Nicole zabít, ale oběma se podaří včas uniknout. Mila Nicolina vysvětlení nezajímají, dokud mu neřekne, že dostala informace, které uvádějí, že jejich společný přítel Bobby, Milův kolega od policie, je zapleten do případu, který Nicole vyšetřuje. Milo se rozhodne vyšetřit případ spolu s Nicole.

Pár zjistí, že Earl vlastní tetovací salon v New Jersey, a tak se tam vydají. Náhodou je nejbližším hotelem Cupid's Cabin, kde Nicole a Milo trávili líbánky. Oba k sobě stále něco cítí, ale Nicole zaslechne Milův telefonát se Sidem, ve kterém říká, že se s ní možná v noci vyspí, možná ne, ale každopádně ji dovede do vězení. Rozzuřená Nicole upoutá Mila k posteli a vydá se do tetovacího salonu sama, kde najde Jimmyho a osvobodí ho. Pak je chycena Ireninými muži, kteří stále hledají Mila.

Milo ji osvobodí a zavolá starému příteli od policie, který mu řekne, že Bobby je na cestě do skladu policejních důkazů, který byl přemístěn do nové budovy. Bobby se tam postaví Earlovi, který býval jeho přítelem, ale použil Bobbyho jméno, aby se dostal do skladu a ukradl velké množství konfiskovaných narkotik a peněz. Bobby se rozhodne Earla zatknout, ale Earl vytáhne zbraň a střelí ho. Milo a Nicole tam také dorazí a Milo je napaden. Earl je ale nucen se vzdát, když na něj Nicole namíří zbraní.

Bobby vysvětlí, že ho Earl a muž, který údajně spáchal sebevraždu, využívali k tomu, aby se dostali do skladu. Neměl pro to ale žádný důkaz, a tak si na Earla počkal, aby ho mohl dopadnout. Milo řekne, že by se vše Earlovi mohlo podařit, kdyby nebylo Nicole. Nicole a Milo se k sobě pak vrátí, ale uznají, že někdy musí dát přednost svým zaměstnáním. Aby to dokázal, odvede Milo Nicole na policii a ta se tak další den může účastnit svého slyšení u soudu.

Na cestě z policejního oddělení Milo napadne policistu, který ho předtím urazil, je zatčen a uvězněn do cely vedle Nicole. Tam jí připomene, že mají výročí a měli by tedy trávit čas spolu. Přes mříže si vyznají lásku a políbí se.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jennifer Aniston Nicole Hurleyová
Gerard Butler Milo Boyd
Christine Baranski Kitty Hurleyová
Jason Sudeikis Stewart
Jeff Garlin Sid
Coral Anderson Ethal
Peter Greene Earl Mahler
Dorian Missick Bobby Jenkins
Cathy Moriarty Irene
Ritchie Coster Ray

Ohlas[editovat | editovat zdroj]

Film sklidil u kritiky negativní reakce. Server Rotten Tomatoes uvádí na základě 123 recenzí, že pouze 7% kritiků dalo snímku pozitivní hodnocení, uvádí: "Gerard Butler a Jennifer Aniston jsou stejně atraktivní jako vždy, ale scénář Exmanželky za odměnu neví, co s nimi – nebo s pozorností diváků."[2] Server Metacritic dává filmu na základě 31 hodnocení kritiků skóre 22 ze 100.[3] Oproti tomu uživatelé ČSFD hodnotí film průměrně 54 %.[4]

Snímek získal 4 nominace na cenu Zlatá malina a to v kategoriích Nejhorší film, Nejhorší herec (Butler), Nejhorší herečka (Aniston), a Nejhorší filmový pár (Butler a Aniston).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Bounty Hunter na anglické Wikipedii.

  1. a b http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=bountyhunter.htm
  2. The Bounty Hunter Reviews [online]. Rotten Tomatoes [cit. 2011-02-10]. Dostupné online. 
  3. Archivovaná kopie. www.metacritic.com [online]. [cit. 2011-02-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-03-23. 
  4. Exmanželka za odměnu v Česko-Slovenské filmové databázi

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]