Eparchie pekingská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Peking
Základní informace
SídloPekingČínaČína Čína
Zřízena1918
BiskupKirill dočasný správce
Další informace
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Peking je eparchie čínské pravoslavné církve.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V dubnu 1918 získal biskup pěreslavský Innokentij (Figurovskij) titul biskup pekingský a čínský. Byl vedoucím Ruské duchovní misie v Pekingu. Dne 13. května 1921 byl biskup Innokentij povýšen na arcibiskupa. Základem eparchie se právě staly farnosti a monastýry duchovní misie.

Z důvodu nemožnosti komunikace s Moskevským patriarchátem přešel arcibiskup Innokentij a jeho duchovenstvo do jurisdikce Ruské pravoslavné církve v zahraničí. Archijerejský synod Ruské pravoslavné církve v zahraničí zřídil roku 1922 eparchii pekingskou a čínskou.

Od roku 1922 fungovali v rámci eparchie šanghajský a tchienťinský vikariát. Později se staly samostatnými eparchiemi. Roku 1934 vznikl sinťiangský vikariát a poté chan-kchouský.

Roku 1945 přešla pekingská eparchie do jurisdikce Moskevského patriarchátu, který roku 1950 zřídil Východoasijský exarchát. Roku 1957 se pekingská eparchie stala součástí Čínské autonomní pravoslavné církve. Podle dekretu Svatého synodu byl pro ni vysvěcen biskup z řad pravoslavných Číňanů Vasilij (Šuan). Po smrti biskupa Vasilije byl správcem eparchie protojerej Nikolaj Li. Během bohoslužby začali kněží po jménu patriarchy připomínat biskupa Simeona (Du). Roku 1964 byl uzavřen poslední chrám a to chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice v Pekingu. Malému pravoslavnému počtu věřících sloužili tři duchovní. Roku 1970 přestala po smrti představeného fungovat farnost svatých Petra a Pavla v Hongkongu.

Roku 1995 byly obnoveny pravidelné bohoslužby v Pekingu na pozemku velvyslanectví Ruské federace.

Dne 6. října 2008 byl obnovena farnost svatých Petra a Pavla v Hongkongu. Představeným farnosti byl jmenován pracovník oddělení vnějších církevních vztahů Moskevského patriarchátu protojerej Dionisij Pozdnjajev.

Dne 13. října 2009 vedoucí Úřadu pro zahraniční instituce Moskevského patriarchátu biskup jegorjevský Mark (Golovkov) vysvětil chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice při ruském velvyslanectví v Pekingu.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Пекинская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]