Eleftheria i thanatos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o mottu Helénské republiky. O knížce Svoboda nebo Smrt pojednává článek Kapitán Michalis.
Řecká vlajka

Eleftheria i thanatos (řecky Ελευθερία ή θάνατος; česky Svoboda nebo smrt) je motto Helénské republiky,[1][2] které má svůj původ v řeckých písních odporu, jež byly silným motivačním faktorem pro získání nezávislosti. V roce 1814 jej přijala Filiki Eteria, tajná organizace vytvořená speciálně pro svržení osmanské nadvlády.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Motto vzniklo během řecké války za nezávislost ve 20. letech 19. století, kdy představovalo válečný pokřik Řeků, kteří se vzbouřili proti osmanské nadvládě.[3] Po válce bylo přijato a používá se dodnes. Jedním z vysvětlení devíti pruhů na řecké vlajce je, že představují devět slabik motta: pět modrých pruhů pro slabiku Eleftheria a čtyři bílé pruhy pro i thanatos.[4][5] Motto symbolizovalo a stále symbolizuje odhodlání řeckého lidu proti tyranii a útlaku.

Součástí znaku Filiki Eteria byly dvě vlajky s písmeny ΗΕΑ a ΗΘΣ – ty představují Ή ΕλευθερίΑ Ή ΘάνατοΣ, „Svoboda nebo smrt“.[6] Jedná se také o motto 4. pěší divize řecké armády.

Znak Filiki Eteria s písmeny ΗΕΑ a ΗΘΣ na dvou modrých vlajkách. Písmena jsou zkratkou slov Ή ΕλευθερίΑ Ή ΘάνατοΣ (Svoboda nebo smrt).

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Novela Nikose Kazantzakise Kapitán Michalis měla podtitul Svoboda nebo smrt, který se stal názvem novely ve Spojených státech, Německu, Francii a dalších zemích.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eleftheria i thanatos na anglické Wikipedii.

  1. PEDERSEN, Christian Fogd. The international flag book in color. [s.l.]: New York, Morrow 250 s. Dostupné online. (engdan) 
  2. CRAMPTON, William. Complete Guide to Flags. [s.l.]: Gallery Books, 1991. ISBN 0-8317-1605-3. S. 57. 
  3. Greek Independence Day | History, Date, & Traditions | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. War: A cruel necessity? the bases of institutionalized violence. Příprava vydání Robert A. Hinde. London: Tauris Acad. Studies 260 s. ISBN 978-1-85043-824-3. 
  5. WHITNEY SMITH. Flag lore of all nations. [s.l.]: Millbrook Press 122 s. Dostupné online. ISBN 978-0-7613-1753-1. 
  6. GALLERY. www.fhw.gr [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]