Edward Wyndham Tennant

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edward Wyndham Tennant
Edward Wyndham Tennant, malíř John Singer Sargent
Edward Wyndham Tennant, malíř John Singer Sargent
Narození1. července 1897
Wiltshire, Anglie
Úmrtí22. září 1916 (ve věku 19 let)
Amiens, Francie
Příčina úmrtízabitý v boji
Národnostbritská
Alma materWest Downs School
Winchester College
Povoláníválečný básník
RodičeEdward Grey, Pamela Wyndham
PříbuzníStephen Tennant, David Tennant
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Edward Wyndham Tennant (1. července 1897, Wiltshire, Anglie22. září 1916, Amiens, Francie) byl anglický básník zabitý v bitvě na Sommě.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Byl synem Edwarda Tennanta, který se stal Lordem Glenconnerem v roce 1911, a spisovatelky Pamely Wyndhamové , provdané lady Glenconner, pozdější manželky Edwarda Graye, 1. vikomta Graye z Fallodonu. Jeho mladší bratři byli výstřední Stephen Tennant a David Tennant, zakladatel klubu Gargoyle v londýnské čtvrti Soho.

Narodil se ve Stockton House ve Stocktonu ve Wiltshiru, který si jeho otec pronajal od generálmajora A. G. Yeatmana-Biggse[1] Edward Tennant získal vzdělání na Winchester College. V sedmnácti odešel ze školy a v prvních týdnech první světové války se připojil ke gardě britských granátníků.

Tennant byl znám přátelům a rodině jako Bim, ale původ této přezdívky není znám. Říkalo se, že byl před svou smrtí zasnoubený s Nancy Cunardovou, ale spolehlivý zdroj Colin Tennant, 3. baron Glenconner, odpověděl na tento dotaz písemně: uvedl, že tato informace je mylná a Lois Gordonová, životopiskyně Nancy Cunardové, ve svém rozsáhlém výzkumu nikdy nenarazila na žádný náznak pravdivosti takového tvrzení.

Edward Tennant je pohřben na vojenském hřbitově v obci Guillemont, blízko místa posledního odpočinku jeho dobrého přítele Raymonda Asquitha, syna premiéra Spojeného království Herberta Asquitha, který padl v boji o týden dříve.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Edward Wyndham Tennant na anglické Wikipedii.

  1. STOCKTON HOUSE, WILTSHIRE : HERITAGE STATEMENT – DOCUMENTARY SOURCES Archivováno 23. 8. 2021 na Wayback Machine. dated 26 November 2014, at wiltshire.gov.uk
  2. Lt. The Hon. Edward Wyndham “Bim” Tennant.... www.findagrave.com [online]. [cit. 2023-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]