eM Client

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
eM Client
Logo
VývojářeM Client Inc.
Aktuální verze9.2 (Windows), 9.2 (macOS) (2. února 2023)
Operační systémWindows, macOS
Vyvíjeno vC#
Typ softwarue-mail client
LicenceFreemium
LokalizaceAngličtina, němčina, čeština, dánština, nizozemština, řečtina, španělština, francouzština, maďarština, italština, korejština, japonština, norština, polština, portugalština, ruština, slovenština, švédština, turečtina a čínština
Webhttps://www.emclient.com
Český webhttps://cz.emclient.com/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

eM Client je aplikace pro operační systémy Windows a macOS sloužící k odesílání a přijímání e-mailových zpráv, správu a sdílení kalendářů, úkolů, kontaktů a poznámek (součástí je i chat). Jedná se o uživatelsky přívětivou alternativu k existujícím e-mailovým a kalendářovým klientům jako například MS Outlook, nebo Thunderbird.

eM Client má bezplatnou verzi Free, kterou lze nekomerčně používat se dvěma e-mailovými účty. Placená licence Pro je i pro komerční účely, podporuje neomezený počet účtů a má i některé funkce navíc.[1] Plnou funkcionality lze vyuzkoušet vrámci 30denní zkušební verze.

Jako druhý jazyk byla v této aplikaci implementována čeština, neboť se na vývoji podílí převážně čeští programátoři. Dále pak přibyla německá a francouzská lokalizace. Aktuálně je aplikace přeložena do 20 jazyků a deklaruje přes 1,5 milionu aktivních uživatelů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

eM Client je vyvíjen od roku 2006 na platformě MS .NET. V lednu 2019 vyšla verze pro operační systém macOS[2].

Nejnovější verze programu eM Client 8.2 byla vydána v březnu 2021[3], jako další vylepšení verze 8 z června 2020[4].

Funkcionalita[editovat | editovat zdroj]

eM Client má širokou funkcionalitu včetně jednoduchého importu dat z jiných aplikací, funkce chatu, ovládání přes dotykový displej, funkci automatického zálohování, podporu widgetů, rychlé pokročilé vyhledávání včetně full-textového vyhledávání v přiložených souborech, nebo podpora úložišť Dropbox, OneDrive, Google Drive, ownCloud a Nextcloud.[5] K dispozici je serverové vyhledávání pro IMAP a Exchange Server či Office 365 a podpora serverových pravidel na pro ty samé služby a IceWarp. Uživatelé s Pro licencí mají navíc k dispozici např. okamžitý překlad zpráv (Bing), hromadnou korespondenci, integrované synchronizované poznámky, přehled příloh, nebo funkce Odložení příchozích zpráv, Sledování odpovědi a Odložené odesílání.

Od verze 8.2 eM Client podporuje integraci se službami Zoom, Microsoft Teams a Google Meet[6].

eM Client 8 - náhled inboxu (Windows)
eM Client 8 - týdenní kalendář (Windows)

Aplikace umožňuje jednoduché PGP šifrování zpráv a vyhledávání veřejných PGP klíčů (eM Keybook).[7]

Kompatibilita[editovat | editovat zdroj]

eM Client plně podporuje online/offline IMAP, POP a EWS protokoly, U3 Smart Disky a kalendářové funkčnosti s online synchronizací za použití protokolů CalDAV a GroupDAV a pro kontakty CardDAV. Díky tomu můžete z eM Clienta spravovat kalendář, který je například částí Gmail účtu a sdílet jej s dalšími uživateli.

eM Client je kompatibilní s:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÁCLAVÍK, Lukáš. Vyšel eM Client 8. Český pošták získal nový vzhled a hromadu funkcí. Živě.cz [online]. [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 
  2. https://www.lupa.cz/aktuality/cesky-em-client-vychazi-ve-finalni-verzi-pro-macos-je-plne-integrovan-do-systemu/
  3. eM Client 8.2 je zde se skvělými novinkami. www.emclient.com [online]. [cit. 2021-04-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Nový eM Client 8 je konečně tady. www.emclient.com [online]. [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Je to nejlepší poštovní klient? Tento nástroj je vážnou konkurencí Outlooku a Thunderbirdu. Chip.cz [online]. [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 
  6. Vážná konkurence pro Outlook a Thunderbird: eM Client je sebevědomý soupeř. Chip.cz [online]. [cit. 2021-04-09]. Dostupné online. 
  7. SEDLÁK, Jan. Vyšla osmá verze české mailové aplikace eM Client. Má nový design a funkce. Lupa.cz [online]. [cit. 2020-07-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]