Přeskočit na obsah

Dům Jablanského

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům Jablanského
Základní informace
Slohnovobaroko
ArchitektFriedrich Grünanger
Výstavba1907
Poloha
AdresaSredets District, BulharskoBulharsko Bulharsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jablanského dům (bulharsky Къща на Яблански) je novo-barokní, dům, který se nachází v Sofii, na adrese Car Osvoboditel 18 v centru města. Od roku 1955 je chráněn jako kulturní památka. Byl dlouhodobě znám špatným stavem, který byl vyřešen rekonstrukcí v roce 2011. V současné době se v něm nachází exkluzivní soukromý klub.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dům byl vybudován v letech 19061907 podle projektu Rakousko-uherského architekta Friedricha Grünangera. Objednatelem stavby byl tehdejší finančník a primátor Sofie Dimitar Jablanski. Velkolepou a zdobenou fasádu realizoval dekorátor bulharské královské rodiny, Andreas Greis. Dům byl ovlivněn především barokem, bylo zde umístěno ale i několik renesančních a rokokových prvků. Nábytek do domu byl dovezen z Vídně. Použité architektonické prvky vycházejí z těch, které Grünager navrhl pro královský palác v Sofii, stejně jako z jeho vlastního domu, ve kterém žil v Salcburku.

V roce 1944 přišli v Bulharsku k moci komunistická strana, dům byl znárodněn a změnil účel na ambasádu Čínské lidové republiky. Takto fungoval až do roku 1991; poté byl restituován a vrácen dědicům rodiny Jablanských. Ti jej prodali První soukromé bance, která nicméně v roce 1996 zbankrotovala. Na počátku 21. století měl být srovnán se zemí a nahrazen moderní budovou, nicméně demolici zastavil sofijský magistrát. Stav domu mezi lety 20062009 byl havarijní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yablanski House na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]