Dvojná vazba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: dvojnou chemickou vazbu, tedy násobnou kovalentní vazbu mezi atomy v molekule.

Dvojná vazba (v originále Double bind) je psychologický pojem, označující způsob komunikace, při níž jedinec dostává od komunikující osoby dvě neslučitelné informace současně. Může jít o rozpor mezi verbální a neverbální složkou projevu, případně v širším pojetí i o logický protiklad.

Důsledky a podoba[editovat | editovat zdroj]

Dvojná vazba má pro osobu, které je tato komunikace určena, podobu neřešitelné situace. Přicházejí k ní totiž matoucí tvrzení, neproveditelné rady či pokyny v jednom okamžiku. Tato komunikace může mít též charakter manipulativního jednání a jde o komunikační způsob "nezdravý" a v případě častého výskytu v dětství může vést k rozvoji duševní poruchy s psychotickými rysy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tento pojem vnesl do psychologie biolog a kybernetik Gregory Bateson, a to v článku Toward a Theory of Schizophrenia v časopise Behavioral Science v roce 1956. Podle Batesona jsou stavy dospělých schizofreniků způsobeny jejich specifických zážitkem v dětství, kdy si k nim klíčový vychovatel, povětšinou matka, vytvořil "dvojnou vazbu", tedy vnímal dítě jako dva různé objekty a v různých chvílích se k němu vztahoval různě. Dítě se podle Batesona tomuto dvojímu vnímání přizpůsobí a rozštěpí svou identitu. Nehledě na toto vysvětlení se dvojná vazba skutečně vyskytuje častěji v rodinách schizofreniků a dalších psychotiků [1].

Ač Bateson nebyl psychologem, jeho pojetí schizofrenie a dvojné vazby silně ovlivnilo zejména takzvanou existenciální psychoanalýzu, například skotského psychoanalytika Ronalda Davida Lainga, a tzv. interpersonální psychoanalýzu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hartl, Pavel; Hartlová, Helena: Psychologický slovník, Praha, Portál 2004

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rycroft, Charles: Kritický slovník psychoanalýzy, Praha, Psychoanalytické nakladatelství 1993