Druhy příze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na začátku 21. století se ve světě vyrábí několik set druhů příze[1] ze staplových nebo nekonečných vláken a z fóliových pásků.

V odborné textilní literatuře se zařazují jednotlivé druhy příze podle určitých kritérii do několika skupin, ze kterých se nejčastěji uvádějí:[2]

Druh suroviny[editovat | editovat zdroj]

Z několika desítek jednotlivých druhů a kombinací různých textilních vláken se vyrábějí stovky druhů příze s označením např.: bavlněná příze, polyesterová příze, příze ze směsi PES/VI/EL, korundový multifilament, lycra (obchodní značka příze z elastických filamentů) aj.

Způsob výroby[editovat | editovat zdroj]

Podle výrobní technologie se používá pro příze např. označení: bavlnářská, rotorová, filamentová (svinutá z nekonečných umělých nebo přírodních vláken), ručně předená aj.

Způsob zušlechtění[editovat | editovat zdroj]

Podle druhu úpravy příze (nebo vláken v ní obsažených) se rozeznává např.: skaná, mercerovaná, barvená, viguré (z potištěných česanců), tvarovaná, příze se sníženou hořlavostí aj.

Zpracovatelské vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Některé vlastnosti (zákrut, omak aj.) mohou být při výrobě přizpůsobeny tak, aby se příze daly výhodně použít pro určité zpracování. Tyto příze se označují např. jako: tkalcovské, pletařské, příze na háčkování, kobercové aj.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Adam: Fertigungssteuerung: Grundlagen und Systeme,Springer-Verlag 20013, ISBN 9783322891419, str. 122
  2. Schenek: Lexikon Garne und Zwirne, Deutscher Fachverlag 2005, ISBN 3871508101, str. 181–183