Dronové peníze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Koncept „dronových peněz” (tzv. drone money) popisuje typ digitální měny obohacené o chytré kontrakty. Jde o monetární nástroj, který pomáhá zvýšit účinnost konkrétní měnové politiky tím, že poskytuje silnější a spravedlivější přenos dané politiky. Měnu vydává centrální banka nebo soukromý emitent, který tak činí, aby posílil kupní sílu jednotlivců a domácností.[1]

Dronové peníze vychází z konceptu helikoptérových peněz (typ peněžního stimulu, který do ekonomiky vnáší hotovost stylem, jako by byla vyhozena z helikoptéry, tj. jde o nerovnoměrné rozdělení; používá se ke zvýšení peněžní zásoby národa větším utrácením, snižováním daní, zvyšuje nabídku peněz) a kombinuje ji s nástrojem CBDC[2] (digitální měna centrální banky)[3]. Dronové peníze využívají metodu rovnoměrné distribuce a zaměřují se na jednotlivce, aby jim poskytli stejnou částku peněz prostřednictvím osobního účtu, který mu poskytne organizace, která projekt zajišťuje.[4] Každý jednotlivec může peníze utratit, jak uzná za vhodné, čímž se měnová politika navrací zpět do služeb občanům.[5] „Jednoduše řečeno, dronové peníze jsou krypto verzí helikoptérových peněz, které využívají nových technologií k jejich emisi. Tímto způsobem se obchází neúspěšné přenosové kanály a peníze jsou distribuovány přímo domácnostem, nikoli přes banky a finanční trhy.“[4]

Koncept „dronových peněz” byl poprvé implementován v Kyjově (Česká republika) v pilotním projektu Corrency, který vytvořil Pepe Rafaj se svou společností I, Foundation. Projekt Corrency byl vytvořen jako reakce na uzavření národní ekonomiky v souvislosti s pandemií covidu-19 za účelem oživení lokální ekonomiky. Pilotní projekt využil konceptu dronových peněz a spojil jej s peněžní účastí občanů. „Chtěl jsem zjistit, jak z helikoptérových peněz udělat dronové peníze, které budou cíleně zaměřeny a efektivně vynaloženy na posílení nabídky a poptávky,"[6] řekl Rafaj.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. “Drone money” to put monetary policy back to the people. www.veblen-institute.org [online]. January 2020 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  2. Why are Central Banks Interested in Digital Currency?. assets.ctfassets.net [online]. May 2020 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  3. How will central bankers cope when the next recession comes?. www.theguardian.com [online]. The Guardian, 7 January 2019 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  4. a b Helicopter Money and CBDCs: Are DLT the perfect infrastructure for monetary policies in time of crisis?. blockchain-chair.io [online]. 4 May 2020 [cit. 2021-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-05-04. 
  5. ’’Drone money’’ : Putting Monetary Policy Back to the People. www.veblen-institute.org [online]. 10 March 2020 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  6. LOPATKA, Jan. Czech town launches local ‘currency’ to boost post-COVID recovery. www.reuters.com [online]. Reuters, 13. května 2021 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online.