Dresden-Pieschen (železniční zastávka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dresden-Pieschen
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
MěstoDrážďany
Souřadnice
Dresden-Pieschen
Dresden-Pieschen
Provozovatel dráhyDB Netz
TratěLeipzig–Dresden (km 113,26), Pirna–Coswig (b Dresden) (km 23,622)
V provozu od1902
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)1 (2)
Návazná dopravaMHD v přednádražním prostoru
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dresden-Pieschen je stanice systému S-Bahn Dresden v drážďanské čtvrti Pieschen. Leží na železniční trati Lipsko-Drážďany a byla zřízena v rámci výstavby novoměstského nádraží v letech 1898-1902 a souběžné změny vedení železniční trati.

Provizorní nástupiště během přestavby železniční tratě

Dnes zde pravidelně zastavují vlaky linky S1 příměstské železnice. V rámci výstavby tratě mezi stanicemi Pirna a Coswig na čtyři koleje v letech 2010-2016 byla stanice zcela přebudována. Bývalá vnější nástupiště byla odstraněna a stavělo se nové, bezbariérově přístupné ostrovní nástupiště sloužící pouze vlakům příměstské železnice. Zatímco vlaky S-Bahnu používají severní dvě koleje, na nichž se nachází i železniční zastávka, dálkové vlaky jezdící po jižních kolejích stanici míjí.

Předstaniční prostor před přestavbou železniční trati

Mezi železničními zastávkami Trachau a Pieschen mimoúrovňově odbočuje dvoukolejná nákladní trať, jež slouží jako objížďka stanice Dresden-Neustadt. Nákladní kolej vedoucí směrem z města vede paralelně ve sklonu podél železniční zastávky, zatímco kolej vedoucí do města vede jižně od zastávky.

Pod kolejemi se nachází bývalé lokomotivní depo Pieschen, které v časech bývalé NDR ještě sloužilo údržby hnacích vozidel.

Na stanici Dresden-Pieschen je možno přestupovat na autobusové linky 64 a 76 dopravního podniku města Drážďan.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kurt Kaiß und Matthias Hengst: Dresdens Eisenbahn: 1894-1994. Alba Publikation, Düsseldorf 1994. ISBN 3-87094-350-5
← směr Schöna S-Bahn v Drážďanech směr Meißen-Triebischtal
S 1
SchönaSchmilka-HirschmühleKrippenBad SchandauKönigstein (Sächs Schw)Kurort RathenStadt Wehlen (Sachs)ObervogelgesangPirnaHeidenau-GroßsedlitzHeidenau SüdHeidenauDresden-ZschachwitzDresden-NiedersedlitzDresden-DobritzDresden-ReickDresden-StrehlenDresden HauptbahnhofDresden Freiberger StraßeDresden MitteDresden-NeustadtDresden BischofsplatzDresden-PieschenDresden-TrachauRadebeul OstRadebeul-WeintraubeRadebeul-KötzschenbrodaRadebeul-ZitschewigCoswig (b Dresden)NeusörnewitzMeißenMeißen-AltstadtMeißen-Triebischtal