Don't Cry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Don't Cry
Singl od Guns N' Roses
Z albaUse Your Illusion I & II
Strana A"Don't Cry" (Original) (LP verze)
Strana B"Don't Cry" (Alt. text) (LP verze)
Vydáno17. září 1991
NahránoA&M Studios, Record Plant Studios, Studio 56, Image Recording, Conway Studios & Metalworks Recording Studios
1990–1991
FormátCD singl, 7", 12"
ŽánrHard rock
Délka4:45
VydavatelstvíGeffen
ProducentMike Clink, Guns N' Roses
AutorAxl Rose, Izzy Stradlin
Singly Guns N' Roses chronologicky
"You Could Be Mine"
(1991)
"Don't Cry"
(1991)
"Live and Let Die"
(1991)

Don’t Cry“ je píseň americké rockové skupiny Guns N' Roses. Vyšla ve dvou verzích, které vyšly současně na dvou různých albech. Původní verze se nachází na Use Your Illusion I jako v pořadí čtvrtá skladba, verze s alternativním textem je třináctou skladbou na Use Your Illusion II. Obě verze se navzájem liší zejména textem slok a mírné rozdíly jsou i v tempu a melodii. Skupina napsala i třetí verzi skladby, a to ve svých začátcích v roce 1986.

Fakta o písni[editovat | editovat zdroj]

Doprovodné vokály zpívá v „Don’t Cry“ frontman skupiny Blind Melon a přítel Axla Rose Shannon Hoon. Ten se objevil i ve videoklipu k písni. Původně měla být „Don’t Cry“ prvním singlem vydaným k připravovaným albům Use Your Illusion I a II, nakonec ji však předstihla skladba „You Could Be Mine“, jejíž vydání bylo naplánováno tak, aby se shodovala s datem uvedení filmu Terminator 2 na trh.

Axl Rose ve videu ze série Making F@#$ing Videos řekl, že píseň je o ženě, která opouští svého přítele. Inspirací byla dívka, se kterou chodil kytarista a spoluautor písně Izzy Stradlin, ale zajímal se o ní i Rose. Když se rozešla se Stradlinem, Rose se do ní zamiloval, a když ho odmítla, začal brečet. Poté, co ho dívka začala utěšovat slovy „Don’t cry“, si sedl k papíru a napsal text.

Tehdejší kytarista Guns N’ Roses Ron Thal během turné k Chinese Democracy hrál instrumentální verzi „Don’t Cry“ jako své kytarové sólo.

Píseň dosáhla 10. místa v Billboard Hot 100 a stala se pátou písní skupiny, které se povedlo se dostat do první desítky tohoto prestižního žebříčku singlů.

Videoklip[editovat | editovat zdroj]

Videoklip k písni líčí námluvy mezi mužem a jeho snoubenkou a jeho emocionální rozpolcenost. I když je natočen v úplně jiném stylu než předchozí klipy Guns N' Roses, bývá považován za jeden z nejlepších z produkce skupiny. Obsahuje například scénu, kdy Slash zabije svoji přítelkyni, když shodí z útesu auto ve kterém spolu jedou a poté i svoji kytaru. Axl Rose později promluvil o velkých emocionálních problémech během natáčení videoklipu kvůli problémům se svou tehdejší láskou Erin Everly. Kytarista Izzy Stradlin, který je považován za spoluautora písně a v nahrávce hraje intro, v době natáčení klipu zrovna opouštěl kapelu, a tak se na něm nevyskytuje. Dizzy Reed je na okamžik ve videoklipu k vidění s tričkem s nápisem „Where is Izzy???“ – Kde je Izzy?. Axl Rose se v klipu objevil na hlavě s kšiltovkou se znakem baseballového týmu St. Louis Cardinals. Je možné, že čepice odkazuje na proslulý incident, kdy na koncertu v St. Louis Rose skočil do davu fanoušků, aby sebral muži v publiku fotoaparát. V jiném místě se zpěvák objevuje v psychiatrické ordinaci s kšiltovkou kapely Nirvana u nohou. Rose byl velký fanoušek Nirvany a dokonce požádal jejího zpěváka Kurta Cobaina o dvě společná vystoupení během turné k albům Use Your Illusion. Cobain ovšem Guns N’ Roses neměl příliš v lásce a obě nabídky odmítl.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

CD single Geffen 21651
  1. „Don’t Cry“ (original) - 4:42
  2. „Don’t Cry“ (alt. lyrics) - 4:42
  3. „Don’t Cry“ (demo) - 4:42

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Dodatoční hudobníci