Přeskočit na obsah

Dominik Bruntálský z Vrbna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dominik Bruntálský z Vrbna
Rodový erb
Rodový erb
Narození24. května 1788
Úmrtí7. září 1870 (ve věku 82 let)
RodičeRudolf Jan Bruntálský z Vrbna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrabě Dominik Bruntálský z Vrbna (německy Dominik Graf von Wrbna-Freudenthal, 24. května 17887. září 1870, Opava), byl český šlechtic z mladší větve české linie rodu Bruntálských z Vrbna.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn hraběte Rudolfa Bruntálského z Vrbna a jeho manželky kněžny Marie Terezie z Kounic-Rietbergu.

V raném mládí vstoupil do císařského pluku hulánů arcivévody Karla č. 3 a již jako 21letý se v roce 1809 v hodnosti rytmistra zúčastnil bojů bitvy u Wagramu 5. a 6. července. Ve stejně urputných střetech při ústupu přes Schöngrabern, Grund a Hollabrunn, kde pluk od 6. do 10. července úspěšně odolával nepřetržité sérii útoků nepřítele, se Dominik Bruntálský z Vrbna vyznamenal natolik, že byl osobně chválen mezi nejstatečnějšími důstojníky.

Svou vojenskou kariéru hrabě později ukončil a odešel do výslužby v hodnosti majora. Zemřel 7. září 1870 v Opavě jako jeden z nejstarších veteránů císařské armády.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Thürheim, Andreas Joseph. Die Reiter-Regimenter der k. k. österreichischen Armee (Wien 1862, F. B. Geitler, 8°.) Bd. III: „Die Uhlanen“. S. 88].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • BLKÖ:Wrbna-Freudenthal, Dominik Graf – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2024-06-06]. Dostupné online. (německy)